A hivatalos indiai látogatáson tartózkodó magyar delegáció nem egy protokollvizitre érkezett a dél-ázsiai országba, hanem egy üzenet közvetítésére, amely így szól: Magyarország arra kéri Indiát, rajzolja térképére a közép-európai térséget – mondta a magyar kormányfő az indiai külügyminisztérium külpolitikai intézetében, a Sapru House-ban.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, a Magyarországot is magában foglaló Közép-Európa a kontinens egy jelentős, nagy lélekszámú és ígéretes kilátásokkal rendelkező területe, s Európa legnagyobb növekedési lehetősége is e régióban rejlik. Ráadásul Közép-Európa már túlvan a válságon, sikeresen megújult – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök a mintegy száz vendég, mások mellett a diplomáciai testületek képviselői, külpolitikai döntéshozók, kutatók és egyetemi hallgatók előtt angol nyelven tartott előadásában.

A közép-európai térség jó lehetőségeket kínál a befektetőknek, logisztikai szempontból pedig valószínűleg a legjobb hely a hatalmas európai uniós piac eléréséhez – mondta a kormányfő. Úgy fogalmazott, hogy Közép-Európa „visszatért a térképre”, és kész egy mindenkinek előnyös együttműködésre a világ egyik legversenyképesebb gazdaságával, a globális erőt képviselő, nagy területű és hatalmas népességű Indiával.

Orbán Viktor a Magyarország és Európa egy változó világban cím előadásában megismételte azt az álláspontját, hogy ma szerte a világban korábban nem látott változások zajlanak, a globális átalakulás nyomán új erőközpontok alakulnak ki a világgazdaságban. India az egyik vezető erő ebben az átalakulásban, köszönhetően egyebek mellett látványos gazdasági növekedésének – mutatott rá.

Európával kapcsolatban megerősítette, hogy szerinte a kontinensnek versenyképessége visszanyeréséhez „meg kell fordulnia”. Korábban ugyanis azért tudott erős lenni, mert az Ora et labora!, azaz az Imádkozz és dolgozz! szabályát követte. A modern politikai kommunikációs nyelven ez úgy hangzik – magyarázta -, hogy munka és keresztény kultúra – ma is erre kell építenie Európának.

A miniszterelnök előadásában ismertette a magyar belpolitika és gazdaság helyzetét is, a „nem konvencionális” megoldásokat. Felhívta a figyelmet a többi közt a 3 százalék alatti költségvetési hiányra, a csökkenő államadósságra, a 16 százalékos személyi jövedelemadóra és a parlamenti képviselők létszámának – 2014-től hatályos – megfelezésére.

A körülbelül háromnegyed órás rendezvényen a miniszterelnök több kérdést is kapott a hallgatóság soraiból. Ezek egyike az Európai Unió és a tagállamok viszonyát firtatta, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: az EU-ban állandó vita tárgya, hogy mely témákat szabályozzák közösségi és melyeket nemzeti hatáskörben. Ma egyre többen gondolják azt, hogy túl sok kérdést szabályoznak, döntenek el uniós szinten – jegyezte meg.

A kormányfőt helyi idő szerint reggel ünnepélyes katonai tiszteletadással fogadta Újdelhiben Manmohan Szingh indiai miniszterelnök az elnöki palota előtt, majd megkoszorúzták az indiai függetlenség vezéralakjának, Mahátma Gandhinak az emlékhelyét.

Orbán Viktor ezt követően tartott előadást a külpolitikai intézetben, majd látogatást tett – mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár társaságában – Pranab Mukherdzsi indiai államfőnél.

A hivatalos program magyar-indiai üzleti fórummal folytatódik.

(MTI)