Fotó: shutterstock.com/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Az Európai Bizottság alelnöke fenntartja azon véleményét, hogy valami nagyon nincs rendben a magyar demokráciával, annak ellenére is, hogy emiatt igen heves támadások érték az Orbán-kormány részéről, többek közt azzal is számtalanszor megvádolták, hogy gyűlöli a magyarokat.

A cseh politikusnak továbbra is az a véleménye, hogy hogy beteg a magyar demokrácia, amit szerinte az is bizonyít, hogy a jogállam bizonyos fontos részei egyszerűen hiányoznak.

Jourová örül annak, hogy létrejött a jogállamisági mechanizmus: lehetőség szerint már az év vége előtt bevetik, de egyelőre az Európai Bíróság véleményére várnak az ezügyben benyújtott magyar és lengyel panaszról. Addig is, a Bizottság kidolgozza az alkalmazás irányelveit. Az alelnök úgy gondolja, hogy az EU idáig még nem tudott olyan hatásos fegyvert bevetni a demokrácia védelmében, mint a jogállamisági mechanizmust.

Jourová hozzátette azt is, nem egyes országokat kívánnak kipécézni, hiszen az összes kormány ténykedését figyelik, azonban szerinte a magyaroknál és a lengyeleknél közismertek az idevágó bajok. Példaként a 7-es cikkely alapján elindított eljárást hozta fel, elismerve, hogy az megfeneklett. A politikus rémálma az, hogy ugyanerre a sorsra jut az új lehetőség, mármint, hogy megvonják az anyagi támogatást, ha valamely tag megszegi a közös normákat. „Ezért fontos az alapos előkészítés” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk