Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn, a szeptember 24-ig tartó véradóakciót megnyitó budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: az akció célja egyhangú támogatást élvez és amellett, hogy segítséget jelent, példázza azt a társadalmi felelősségvállalást, amely a magyar pénzintézetek részéről megnyilvánul.

Hirdetés

Köszönetet mondott a hazai bankszektornak, amelynek tevékenysége nélkül – szavai szerint – nem épülhetett volna újra a magyar gazdaság 1989-1990 után. A magyar bankszektor nélkül a mai modern Magyarország elképzelhetetlen lenne – hangoztatta az államtitkár.

A bankszektor társadalmi hozzájárulására példaként említette a devizahitel-válság megoldását. Úgy fogalmazott: a bankszektor hathatós közreműködése nélkül több százezer magyar család nem szabadulhatott volna meg attól a tehertől, amelyet a világgazdasági válság alatt a devizahitelezési gyakorlat a „nyakukra szabadított”. A pandémia kapcsán a hitelmoratóriumot említette Rákossy Balázs, mint ami pozitívan járult hozzá a magyar lakosság és a gazdaság terheinek csökkentéséhez.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a véradásról szólva azt jó ügynek, jótettnek nevezte és arra buzdított, hogy minél többen adjanak vért. Fel kell hívni az emberek figyelmét, hogy nagyon fontos „odafigyelnünk egymásra” – jelentette ki.

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta, egy éve indította el a bankszövetség és a hazai bankszektor a Jótett Bank elnevezésű CSR (Corporate Social Responsibility, vállalati társadalmi felelősségvállalás) programját.

Közölte, az elmúlt évben több mint ezer magyarországi szervezet kapott támogatást bankoktól, a „jótettekben érintett emberek száma” meghaladta a kétmilliót; a szektor által nyújtott anyagi támogatás mértéke több mint 9,6 milliárd forint volt.

A banki munkatársak több mint száz önkéntes programban, 7100 önkéntes munkaórával vettek részt és több mint 800 nem üzleti célú projekt finanszírozásához járultak hozzá, továbbá 140-nél több esemény, köztük kulturális és sportesemények megvalósítását támogatták a pénzintézetek. Jelasity Radován kiemelte, a banki véradók hetének célja, hogy a pénzintézetek vezetői és munkatársai saját véradásukkal gyarapítsák a vérkészletet, támogatva a segítségre szorulók ellátását.

A vérellátást biztosításához napi 1600-1800 véradóra van szükség, egy egység vérből akár 3-4 beteg ellátását is biztosítani lehet – mutatott rá.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese a szolgálat és a Magyar Vöröskereszt nevében megköszönte, hogy beengedik a munkatársaikat a pénzintézetek épületeibe és ott véradást szervezhetnek. A lehető legjobbkor zajlik az akció, mert a koronavírus-járvány miatt nem tudni, mit hoz a következő egy-két hónap – jegyezte meg.

A sajtótájékoztatónak helyet adó Erste-székházban Rákossy Balázs, Kandrács Csaba és Jelasity Radován is vért adott.

Korábban írtuk