A Balközép című havilap tudósítása szerint a jelenségről nem más, mint Veres János bukott pénzügyminiszter felesége, Veresné Szabó Éva MSZP-s országgyűlési képviselő számolt be a hallgatóságnak. Az országban kialakult szociális segélyezési rendszer ellentmondásairól szólva a szocialista képviselő azt mondta: „Tudatlan és befolyásolt anyák a magasabb segélyek érdekében ördögi eszközök igénybevételére is képesek. Olyan gyógyszert is képesek beszedni, amelynek következtében súlyosan sérült gyermekek jönnek a világra.” Veresné szavait a jelenlévők elképedve hallgatták, ám néhány képviselő elismerte, maga is hallott már hasonló esetről – közölte az MSZP pártlapja.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a szocialisták múlt pénteki, jubileumi választmányi ülésén a fideszes Molnár Oszkár kijelentésére utalva úgy fogalmazott: „Van olyan parlamenti képviselő, aki szabadon beszélhet arról, hogy a terhes anyák mi mindent tesznek, hogy sérült gyerekeket hozzanak világra. Ez nem kínos, hanem gyalázatos, embertelen és elfogadhatatlan, ocsmány. Ez szégyen.”

A munkacsoport kétnapos balaton­őszödi kihelyezett ülésén – még Gyurcsány hivatali ideje alatt – Gúr Nándor bizottsági elnök, a grémium vezetője arról beszélt, hogy az akkori közvélemény-kutatási eredmények dacára megnyerhető a 2010-es választás. A pártlapban megjelent írás szerint az ülésen részt vett Szűcs Erika akkori szociális és munkaügyi miniszter is, aki tavaly júniusban éppen azt vázolta párttársainak, hogy miként kívánja bevonni a segélyből élőket a munkába, és milyen tervei vannak a kistérségi fogyasztási szokások megváltoztatásával kapcsolatban. „A jelek szerint a segélyek elosztási elvei ellenérdekeltséget váltottak ki a munkához való viszonyban, és érdekeltséget a minél nagyobb gyereklétszámban, extrém esetben a sérült gyerekek vállalásában is” – olvasható a Balközépben közölt tudósítás végén.

A Veresné szájából több mint egy éve elhangzott kijelentésektől az MSZP azóta sem határolódott el, és a mostanában uniós biztosnak készülő Veres János sem kifogásolta neje állításait. A szocialisták ezzel szemben nem hagyták szó nélkül Molnár Oszkárnak, a Fidesz országgyűlési képviselőjének az idén elhangzott megállapításait, és többször is a politikus lemondását követelték. Edelény polgármestere a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy tudomása szerint a környékbeli, javarészt romák lakta településeken – például Lakon és Szendrőládon – a várandós anyák a magasabb szociális juttatások reményében szándékosan okoznak kárt maguknak, hogy sérült gyermekük szülessen.

(Magyar Hírlap, echotv.hu)