A politikai helyzet egyértelműen előrehozott választást indokolna – jelentette ki Vértes András, az MSZP egyik miniszterelnök-jelöltje az InfoRádió Aréna című műsorában. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az országnak a gazdasági válság hatásaival is meg kell küzdenie, a választásokkal járó kampány és több hónapos leállás pedig tovább mélyítené a problémákat.

Az országnak jót tett volna, ha Surányi György volt jegybankelnök elfogadja a kormányfőjelöltséget. Azt pedig a politikai erők minél szélesebb körének meg kellett volna értenie, hogy Magyarországnak most valóban független, a válságkezelésre összpontosító szakértői kormányra és minél gyorsabb döntésekre van szüksége – mondta a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

A szakértő szerint durván túlzó a piac Magyarország adóssághelyzetéről és kilátásairól alkotott képe. Igaz ugyan, hogy Magyarország külső adóssága a GDP 100 százaléka fölött van, ennek jelentős részét azonban az ide érkezett külföldi működőtőke, valamint a vállalatokon és a bankokon belüli hitelezés teszi ki – mondta Vértes András.

Ha az anyacégek és leányvállalatok közötti kölcsönök összegét nem vesszük figyelembe, az adósság a bruttó hazai terméknek csupán a 48 százaléka, ami egyáltalán nem számít kiugróan magas aránynak – hangsúlyozta a szakértő.

Az ország 12 százalékos adósságszolgálati rátája is megfelel a nemzetközi átlagnak, és fele akkora, mint a lengyeleké. Az államadósság összege ugyanakkor magas, ennek megújítása azonban főként forintban történik, vagyis nem devizális probléma. A devizatartozás megújítására pedig bőven elég a Nemzetközi Valutaalap által biztosított hitelkeret – mondta a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

(InfoRádió)