Hazánkba péntek óta kevesebb gáz érkezik, miután az ukrán szállító közölte, hogy 5 millió köbméterrel csökkentik a tranzitgáz mennyiségét. Az érkező orosz gáz nyomása tegnap a már a szerződésben vállalt 47 bár alá esett. A Népszabadság úgy tudja: a nyomás azóta is folyamatosan csökken, de ezt egyelőre nem erősítette meg a földgázszállító cég.

A Magyar Földgázszállító Zrt. tartalékai összességében meghaladják a 3 milliárd köbmétert, ami elvileg 2 hónapra elegendő, de a tárolókból kinyerhető napi gázmennyiség kevesebb, mint az ország fogyasztása.

Közben az orosz Gazprom már egy Ukrajnát elkerülő, alternatív gázszállítási útvonalat keres Európába, hogy a későbbiekben ne alakulhasson ki hasonló helyzet. Az orosz energetikai cég vezérigazgató-helyettese a BBC-nek azt nyilatkozta: egy másik szállítási útvonal létesítése Európa érdeke is, hiszen Ukrajna megbízhatatlan partnernek bizonyul a gáztranzitban. Alexandr Medvegyev azt azonban tagadta, hogy a Gazprom szándékosan bocsátkozott harcba Ukrajnával.

Oroszország két vezeték építését tervezi: az Északi Áramlat a Balti-tengeren át futna a németországi Greifswaldba. A Déli Áramlat pedig a Fekete-tengeren át juttatna gázt Bulgáriába, onnan pedig kettéágazna Ausztria és Görögország felé. Ez utóbbit az unió által szorgalmazott Nabucco gázvezeték konkurensének tartják, amely Törökországtól Magyarországon áthaladva kötné össze Európát a közép-ázsiai földgázmezőkkel

Gyurcsány Ferenc egyébként tavaly februárban írta alá Moszkvában a Déli Áramlat magyarországi szakaszáról szóló szerződést, a parlamenti pártokkal való előzetes egyeztetés nélkül. A külföldi és a belföldi bírálatok szerint Magyarország érdekeit inkább az uniós gázvezeték, a Nabucco megépítése szolgálná. A Déli Áramlat ugyanis tovább növeli hazánk orosz energiafüggőségét.

(hirtv.hu)