Polgár Géza féléves oknyomozói munka után a rokkantigazolványokkal való visszaélésekről forgatott, melynek során rejtett kamerás felvételek segítségével mutatta meg, hogyan lehet hamis orvosi papírokkal, önkormányzati dolgozói segítséggel parkolási engedélyt szerezni. A felvételeket még az adásba kerülés előtt leadta az illetékes rendőrkapitányságon, illetőleg feljelentést is tett, melynek nyomán az ügyben nyomozást indítottak. A leleplező felvételek elkészítéséhez – a riportban lebuktatott – közvetítő és okmányügyintéző segítségével maga is hamis orvosi papírhoz, és ezáltal, illetve az okmányügyintéző további segítségével mozgáskorlátozottak számára kiadható parkolási igazolványhoz jutott, melyeket a felvételekkel együtt szintén leadott a rendőrségen. Ezért is érthetetlen, hogy a hatóságok – noha a rendőrség maga is ismerte az ügyet és annak hátterét – most hivatalos személy általi közokirat-hamisításban való bűnsegédlettel gyanúsítja a Fókusz riporterét – információk szerint ügyészségi indítvány nyomán. Így hasonló elbánásban részesülhet, mint azok, akiknek bűncselekményeinek felderítésében aktívan működött közre.

Polgár Gézától tenyér- és ujjlenyomatot és DNS-mintát vettek, illetve fotót készítettek róla. Őrizetbe nem vették, szabadlábon védekezhet.

Az SZDSZ és a Fidesz is tiltakozik

Szolidaritását fejezte ki a rabosított újságíróval kedden a Szabad Demokraták Szövetsége. Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese közleményében kijelentette, hogy a sajtószabadság alkotmányos alapjog, melyet az ügyészségnek nem támadnia, hanem védenie kellene. A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter Draskovics Tibor rendészeti miniszterhez írt levele szerint a riporter munkájával a hatóságokat segítette.

(RTL Klub)