A Rendőrségi Szolgálati Szabályzata szerint: „Bűncselekmény vagy szabálysértés észlelése, valamint a közrendet, a polgárok személyét vagy javait fenyegető veszélyhelyzet esetén a rendőrt intézkedési kötelezettség terheli”. Azt is kimondja: „A rendőr szolgálaton kívül akkor intézkedik, ha kiképzett, egészséges, nincs szeszes italtól befolyásolt vagy gyógyszer, kábító hatású más szer miatti bódult állapotban”.

A veszprémi rendőrség közleményből kiderül: a szórakozóhelyen, illetve az előtte lévő utcában az éjszaka folyamán, négy szolgálaton kívüli rendőr járt, akiket a nyomozóhatóság az ügyben tanúként hallgatott ki. Közülük, a bűncselekmény elkövetése idején, egy szolgálaton kívüli rendőr tartózkodott „szórakozás céljából” a bárban.

A szórakozó rendőr a közlemény szerint a „bűncselekménnyel kapcsolatban érdemi információval nem rendelkezett, az ott tartózkodásáról jelentést tett, az odaérkező rendőr kollégáknak felfedte rendőri voltát”. Vagyis nem látott és nem hallott semmit, neki nem tűnt fel az, ami mindenkinek, hogy Marian Cozmát megölik, társait megverik, megszúrják.

Hogy a rendőr a szórakozóhely mely részén tartózkodott, illetve hogy hogyan sikerült lemaradnia a dulakodásról, arra nem tér ki a közlemény. Pedig érdekes lenne: a Patrióta nem egy focipálya méretű műintézmény, ráadásul nem ketten pofozkodtak a sarokban. A támadók társasága a rendőrség szerint 27 fős volt és a kézilabdázók is voltak vagy tucatnyian. Kb. 40 fő közötti vitát nehéz nem észrevenni, de maradjunk a minimális – a veszprémi rendőrség által is elismert – létszámnál a dulakodókat illetően. 3 fő viselkedett agresszíven a 27-ből (amúgy már 5 van előzetesben – a szerk.), egy ember meghalt, kettő súlyosan megsérült egy másik pedig visszatartotta a támadókat, mielőtt barátját kimenekítette. Tehát a hivatalos verzió is ismer legalább 7 résztvevőt, nem szólva a pultos lányról. 7-8 fő közti dulakodást nem észrevenni, egy viszonylag kis méretű szórakozóhelyen legalábbis meglepő.

Miként az is, hogy a bárban korábban tartózkodó „másik kolléga” fél órával az események kezdete előtt a szórakozóhelyről haza távozott, így „érdemi információval nem rendelkezett”. A rendőrség szerint határozottan cáfolható, hogy őt bárki elküldte volna a szórakozóhelyről.

Ugyanakkor, ha saját akaratából ment haza, az is vet fel kérdéseket. Mégpedig azt, hogy egy rendőr miért hagy ott egy olyan eseményt, amelyen a szórakozók nagy része fél – hiszen egy ott tartózkodó 25-30 fős, késekkel felszerelkezett társaság folyamatosan hangoskodik és „keresi a balhét”. Kérdés továbbá, hogy miért nem értesítette szolgálatban lévő társait a gyanús társaságról.

A közlemény további két rendőr jelenlétét ismeri el. A „másik két szolgálaton kívüli kolléga” egy közös társasággal, az utcai események időpontjában érkezett a helyszínre, s mindketten ott maradtak a szolgálatban lévő rendőrök megérkezéséig és az elsődleges intézkedésekig; tanúkénti kihallgatásuk megtörtént„.

Vagyis egy rendőr hazament, egy ott maradt, további kettő megérkezett – és az ottmaradó három rendőr közül egyik sem tett semmit. A bent lévő nem látta a dulakodást, a kint lévők pedig az utcán végignézték, ahogy egy embert megölnek és a gyilkosok távoznak – ahelyett, hogy szolgálatba helyezték volna magukat, vagy legalább felhívták volna a szolgálatban lévő kollégákat.

A közleményből nem derül ki, hogy ez miért nem történt meg, ahogy az sem, hogy indul-e vizsgálat a szabadnapos rendőrök ellen. Hiszen esetükben törvény írja elő, hogy szolgálatba kell helyezni magukat szükség esetén. Egy gyilkosság pedig vélhetően ebbe a kategóriába tartozik.

”A nyomozás és a vizsgálat jelenlegi szakaszában kizárható és cáfolható az a sajtóértesülés, hogy a szórakozóhelyen tartózkodó rendőr a roma társasággal érkezett, annak tagja volt, illetve a bűncselekmények elkövetésének éjszakáján, valamint azt megelőző időben biztonsági őrként dolgozott„ – szögezi le a főkapitányság közleménye. Tehát nem cáfolja és nem is ismeri el. Ez leginkább egy ”még nem tudjuk biztosan„ típusú mondatnak hangzik. A Cozma-gyilkosság óta több mint két hét telt el. Elvileg ez az idő elegendőnek tűnik, hogy a veszprémi rendőrség tisztázza kollégái szerepét, jelenlétét arra az éjszakára vonatkozóan.

(STOP)