„A jövő polgármestere – ez jutott eszembe Havasi Gáborról, Budafok-Tétény momentumos polgármesterjelöltjéről, mikor a március 15-i Nagytétényi forradalmi pikniken beszélgettünk”

Hirdetés

– posztolta pár napja közösségi oldalára Donáth Anna. A Momentum európai parlamenti képviselője nem véletlenül kezdett kampányba pártjának XXII. kerületi polgármester-jelöltje mellett. Amennyiben ugyanis Gyurcsány Ferencék budafoki szervezetén múlik, úgy Havasi csak maximum a nagyon távoli jövő polgármestere lesz, hiszen vele egy időben már a DK is bejelentette, hogy Perlai Zoltánt indítja 2024-ben a XXII. kerületben.

Donáth Anna szerint világos jövőkép nélkül nincs esély arra, hogy felhatalmazást kapjanak egy kerület, egy város vagy egy ország vezetésére. Valószínűleg ennek is volt köszönhető, hogy Havasi Gábor 2019-ben kikapott a Fidesz–KDNP-s Karsay Ferenctől a polgármester-választáson. Pedig négy éve egyedüli kihívóként próbálkozhatott Havasi, minden baloldali párt beállt mögé, és a Mi Hazánk Mozgalom sem indított külön jelöltet a dél-budai kerületben – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI/Kovács Attila
óth Endre, Budafok-Tétény és Újbuda országgyűlési képviselője, Havasi Gábor budafok-tétényi polgármesterjelölt és Donáth Anna európai parlamenti képviselő (b-j), a Momentum politikusai a Nagytétényi forradalmi piknik elnevezésű rendezvényen a párt ünnepi megemlékezésén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján, 2023. március 15-én

Valószínűleg ez is Gyurcsányék érvei között szerepelt, amikor bejelentkeztek a kerületért. A Magyar Nemzet korábbi értesülései szerint, ha a DK el is fogadja Karácsony Gergely ajánlatát, ami arról szól, hogy a 2019-ben győztes 14 ellenzéki polgármester összbaloldali támogatással, egy civil ernyőszervezet színeiben újraindulnak az általuk irányított kerületekben; akkor is arra fognak törekedni, hogy a jelenlegi kormánypárti vezetésű kerületekben „aránytalanul sok” DK-s jelöltet állítsanak.

Ezzel megnehezítik a Momentum dolgát is. Az olimpiaellenes párt 2019-ben ért el először öt százalék feletti eredményt egy választáson, akkor a májusi európai parlamenti voksoláson törték át az üvegplafont maguk fölött, és juttattak ki két képviselőt is Brüsszelbe.

Ezen a választáson kaparintotta meg a DK is a legnagyobb ellenzéki párt pozícióját, és ekkor vetették be először Dobrev Klárát is, akivel együtt négy képviselővel erősítették meg uniós képviseletüket.

A Momentum számára reménykeltő 2019-es EP-eredmény után fél évvel három budapesti kerületben tudtak polgármestert állítani, akiket a teljes baloldali összefogás is támogatott. Déri Tibor a IV. kerületben, Soproni Tamás pedig Terézvárosban nyert, egyedül Havasi Gábor nem járt sikerrel. A ciklus közben aztán Déri átült a DK fővárosi frakciójába, és azt is bejelentette, hogy 2024-ben nem indul újra, maga helyett DK-s alpolgármesterét, Trippon Norbertet ajánlja a kerület vezetőjének.

Az egyedüli momentumos kerületi polgármesterként állva maradt Soproni Tamás a jelek szerint pedig nem reménykedhet abban, hogy 2024-től legalább még egy párttársa polgármesterként bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe. Úgy tűnik, ha a DK-t nem tudja rávenni a visszalépésre, Havasi Gábor kénytelen lesz egészségügyi tanácsnokként tovább dolgozni a fővárosért. Ehhez persze az is kellene, hogy Karácsony Gergely újrázni tudjon – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Korábban írtuk