A Területi Integrált Szakképző Központ (TISZK), példa értékű megyei összefogással jött létre. A projektre TÁMOP és TIOP pályázatokon mintegy 1,3 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre, melyből elsősorban iskolaépületek újulnak meg, oktatási tanműhelyek felszereltsége gazdagodik és módszertanhoz kapcsolódó fejlesztéseket hajtanak végre a TISZK tagiskoláiban. Az integrált szakképző társulás építőipari szakképzési központja Balassagyarmat (Nógrádsáppal együtt), a gépészet, kereskedelem és üzleti adminisztráció szakmacsoport központja pedig Salgótarjánban lesz. Informatikai fejlesztés mindkét póluson történik.

Fellegi Tamás a bejáráson Salgótarjánban hangsúlyozta a modern és jól felszerelt oktatási környezetben, korszerű technológiák alkalmazásával megszerzett tudás nagy előnyt jelent majd az itt tanuló fiataloknak a munkahelykeresés során. Az itt szerzett képesítéssel könnyebben el tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon. Fellegi Tamás kiemelte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium új stratégiát készít a szakképzésre, amely fontos szerepet játszhat a Kormány által meghirdetett egymillió munkahelyprogramban. A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaerőpiacnak nem feltétlenül kell csak Budapestet, a Közép-Magyarországi Régiót, vagy az ország nyugati felét jelentenie. Ezért a kormány szándéka, hogy a fejlesztéseket a lehető legtöbb vidéki településre juttassa el Magyarországon. A fejlesztéseknek köszönhetően forrás kerül, és munkalehetőség teremtődik az ország minden szegletében – tette hozzá a miniszter.

Ezt követően Fellegi Tamás méltatta a térség geopark elnevezésű nemzetközi térségfejlesztési koncepcióját, melynek alapját földtani értékeink, természeti kincseink, történelmi végváraink, a palóc kultúra, építészet és gasztronómia adják. Több éves, egyedülállóan részletes szakmai feldolgozottságot követően a történelmi Nógrád Vármegye 63 magyar és 28 dél-szlovákiai települése pályázott az Európai- és a Globális Geopark Hálózati tagság elnyerésére. A projekt sikerét ez év tavaszán hirdették ki, így Magyarországon első geoparkként, a világon pedig első határon átívelő geoparkként ismerik el a Novohrad-Nógrád Geoparkot. A geopark fenntartható térségfejlesztési stratégiával rendelkezik javítja a területéről alkotott általános képet, elősegíti a turisztikai tevékenységet, a helyi termények, termékek előállítását, segíti a kis-és középvállalkozások megerősítését.