Az elmúlt napokban egymásnak adták a kilincset a polgári szövetség tatabányai irodájában azok a kétségbeesett nyugdíjasok, akiknek az APEH adóbevallási íveket és csekket küldött – folytatta Bereznai Csaba. Nyolcvanéves emberek panaszolták elkeseredetten, hogy amióta nyugdíjba vonultak, semmiféle egyéb keresettel nem rendelkeznek, és most mégis adót kell majd fizetniük. Volt közöttük olyan, akinek a nyugdíja nem érte el a negyvenezer forintot!

„Hát, hány bőrt akarnak még lehúzni a szocialisták az idős emberekről? Nem volt elég, hogy elvették a 13. havi jövedelmüket, megnövelték a fűtés és a gyógyszerköltségeiket? Most már a nyugdíjukra is fáj a foguk?” – sorolta a kérdéseket Bereznai. Végül felszólította a MSZP-kormányt, tegyen le arról, hogy az APEH-et pénzbehajtó intézményként használja, s azonnal állítsák le a nyugdíjasok törvénytelen megsarcolását és kérjenek bocsánatot minden idős embertől, akit át akartak verni, fondorlatos módon kicsalni tőlük a pénzüket!

Dr. Hidas János rámutatott arra, hogy az APEH eljárása több szempontból is törvénysértő: az általuk kiküldött értesítésekből az derül ki, hogy az adóhatóság nyilvántartásában olyan nyugdíjasoknak is adófizetési kötelezettségük van, akiknek évek óta csak a nyugdíjuk az egyetlen bevételük. Kirívóan jogszabályellenes, hogy az Alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített ingatlanadó megfizetésére szólítják fel a nyugdíjasokat is. Még a csekkeket is kiküldték, amelyekkel a jószándékú, törvénytisztelő, jogkövető időseket könnyen meg lehet téveszteni.