Digitális térbe születünk. Digitális térben élünk. A digitalizáció életünk minden területén jelen van, ezért az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programja és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, sajtótájékoztatóval egybekötve mutatta be a közösen megalkotott „adatkísérlet kisfilm” című, rövid, minden generáció számára figyelemfelkeltő videót. 

Forrás: Új Nemzedék Facebook-oldal

Fotó: Új Nemzedék Facebook-oldal

A film egy fiktív cég adathalászatán keresztül világít rá a személyes adatok és közösségi médiában használt jelszavak könnyű kijátszására. Egy budapesti moziban egy (nem létező) cég nyereményjátékra invitálja a moziba látogatókat, akik adataik megadásával tudnak részt venni a mesés utazással kecsegtető játékban. Miután a játék lezárult, a fiktív cég rejtett kamerával felszerelt irodájába hívja a gyanútlan alanyokat, akik meglepődve tapasztalják, hogy a kelleténél több személyes információt tudnak róluk…

A rendezvényen Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Hatala József ny. rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke és Poór Csaba stratégiai kommunikációs tanácsadó, az Új Nemzedék Központ – Digitális Immunerősítő Program munkatársa mondták el a levetített videó elkészítésének okát és fontosságát.

Hatala József kiemelte, hogy a kísérletben résztvevők szinte gondolkodás nélkül megadták személyes adataikat olyan oldalakon, amikről szinte semmit nem tudnak.

Illés Boglárka, az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, a XXI. században, a digitalizáció korában  nemcsak annak előnyeivel kell foglalkoznunk, hanem biztonságunk érdekében elkerülhetetlen, hogy az internet árnyoldalaival is szembenézzünk. De a jó hír az, hogy nem vagyunk egyedül a küzdelemben, van segítség és megoldás. Az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programjának több mint száz javaslata, hasznos, gyakorlatias, a mindennapokban is könnyen alkalmazható segítséget nyújt. 

Az esemény végén Illés Boglárkával beszélgettünk: