A szombat délelőtti program zárásaként kajak kettes ezer méteren Medveczky Erika és Benedek Dalma bronzérmes lett. Kovács Katalin láthatóan csak annyit adott ki magából, amennyi a győzelemhez kellett. „A négyes sikere után feldobódva ültem újra hajóba, jól is ment az evezés, csak az zavart, hogy egy hínárt összeszedtem menet közben, ami a haladásban szerencsére nem hátráltatott. A végén a német Franziska Weber ugyan feljött rám, de éreztem, hogy nem tud megelőzni” – kezdte Kovács Katalin. A kétszeres olimpiai bajnoknő immár huszonöt vb-aranynál tart, már csak kettővel marad el a sportág királynője, a nyolcszoros olimpiai bajnok Birgit Fischer mögött.

Akár még itt, Dartmouthban befoghatja korábbi riválisát, hiszen vasárnap három fináléban – kajak egyes ötszáz, valamint kajak kettes és négyes kétszáz méter – is rajthoz áll. „Most még nem foglalkoztat az örökranglista. Nagyon örülök ennek a két újabb aranynak, csak azt sajnálom, hogy a nemzetközi szövetség erre az évre megváltoztatta az érmek alakját, a korábbi huszonöt arany egyforma” – tette hozzá Kovács Katalin.

A magyar csapat két arany- és egy bronzéremmel zárta a mai ezer méteres döntőket. Bár helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy a hölgyek szerepeltek így, a férfiak érem nélkül maradtak, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Különösen az olimpiai bajnok Vajda Attila nyolcadik helyezése okozott csalódást kenu egyes ezer méteren.

Storcz Botond szövetségi kapitány azonban nem elégedetlen: „Persze, szerepelhettünk volna jobban, én mégis azt emelném ki, hogy ott voltunk az összes döntőben. Ebben az évben a lányok példát mutattak a fiúknak, s itt most elsősorban nem is az aranyakra gondolok. Hanem arra, hogy félretették a korábbi sérelmeket, s a legjobb négyes ült össze. Az olimpiai program megváltozása a fiúkat is erre kényszeríti. Az idei tanulóév, most még belefér a kisiklás.”

Szombati magyar eredmények:

Nők. K1 1000 m: 1. Kovács Katalin. K2 1000 m: 3. Medveczky Erika, Bendek Dalma. K4 500 m: 1. Kozák Danuta, Kovács, Janics Natasa, Benedek.

Férfiak, 1000 m. K1: 7. Kucsera Gábor. K2: 4. Gönczy Gábor, Kökény Roland. K4: 5. Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Boros Gergely. C1: 8. Vajda Attila. C2: 5. Sáfrán Mihály, Sáfrán Mátyás. C4: 6. Korisánszky Péter, Széles Gábor, Varga Dávid, Sarudi Pál.