Fotó: Martin Lahousse
Hirdetés

– Milyen volt a magyar pedofiltörvény fogadtatása az Európai Parlamentben?

– Egészen hisztérikus. Azzal a céllal vettem részt az Európai Tanács találkozóját előkészítő múlt heti plenáris ülésen, hogy létfontosságú témákról beszéljünk a megjelentekkel. Olyanokról, mint a vakcinaszállítás és az oltási helyzet, a válság utáni gazdasági helyreállítás, a migráció. Ezek lettek volna a csúcstalálkozó eredeti témakörei. Aztán be kellett látnom, hogy az említett problémákat kivétel nélkül ejtették, mindenki a magyar pedofiltörvényről beszél. A hozzászólásokból persze kiderült, hogy sosem olvasták a törvény szövegét. Én ezt szóvá is tettem, ugyanis ilyen körülmények között nincs értelme a vitának. Aki elolvassa, hamar rájön, hogy nem a felnőttekről szól. Hanem arról, hogy a gyerekeket meg szeretnénk védeni attól, hogy az iskolában és a médiában az életkoruknak nem megfelelő tartalmakkal találkozzanak. A tények azonban senkit nem érdekeltek. Ahogy figyelmen kívül hagyták azt is, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartája egyértelműen kimondja: a szülők joga a gyermekeik számára világnézeti, vallási vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítani. A magyar törvény tulajdonképpen ezt ismétli meg.

– Ha nem olvasták a törvény szövegét, akkor honnan informálódnak a törvényt támadó politikusok?

– Tucatjával vannak itthon és nyugaton is aktív szervezetek, amelyek azzal foglalkoznak, hogy egy eltorzított valóságot közvetítsenek hazánkról. Megvan a maguk politikai napirendje, megfelelő anyagi bázisa, bejutnak a döntéshozói körökbe, élvezik a média maximális figyelmét. Ezek a szervezetek úgy vesznek részt a közéleti vitákban, úgy terjesztik a nézeteiket, úgy fogalmaznak meg kritikát, mintha felhatalmazást kaptak volna rá, mintha tömegek állnának mögöttük. Miközben marginális csoportokról van szó, amelyeknek aránytalanul nagy a befolyásuk az EU-s intézmények politikaformálására. Ez a helyzet pedig közel sem demokratikus. Egyetlen ellenszere, ha végre a csendes többség is megszólal. Egyelőre azok a konzervatív mozgalmak, konzervatív értékeket valló társadalmi szerveztek is hallgatagabbak, amelyek amúgy támadásnak vannak kitéve. Mi azt szeretnének, ha ők is nagyobb láthatóságot kaphatnának.

Korábban írtuk

– Ez azonban már túlmutat a pedofiltörvényen.

– Igen, már rég nem a törvényről vitatkozunk, világnézeti harc folyik. Hozzányúltunk egy kényes témához, a nyugati államok pedig maguknak vindikálják a jogot, hogy megmondják nekünk, mi Magyarországon mit hogyan csinálhatunk. Mindezt annak ellenére, hogy ez szigorúan nemzeti hatáskör. Nemrég az EP elfogadta a Matić-jelentést, amely a szexuális és reprodukciós jogok helyzetéről szól az unióban. Ez minden korábbinál brutálisabb támadást intéz a hagyományos értékek ellen. Az abortuszt alapjognak tekinti, illetve előirányozza, hogy az orvosok ne utasíthassák el lelkiismereti okból az ilyen műtéteket. Olyan durva módon szól bele a tagállami szabályozásokba, ami példátlan. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Spanyolországban a kormány javaslatára hamarosan a törvényhozás elé kerül a transztörvény. Lehetővé akarják tenni, hogy bárki egyik napról a másikra Juanból Juanitává váljon. A hatóságok nem kérdőjelezhetik meg a döntést, semmilyen orvosi szakvéleményt nem igényel majd a nemváltás. Még ennél is ijesztőbb: meg akarják engedni, hogy kiskorúak is átoperáltathassák magukat, amit a társadalombiztosítás finanszíroz majd. A belgák a prostitúcióval kapcsolatos bűncselekményekért kiszabható büntetés mértékét csökkentenék, Franciaországban pedig az egynemű párok is jelentkezhetnek mesterséges megtermékenyítési kezelésre. Ebben a kontextusban kell figyelni a magyar pedofilellenes törvény nyugati fogadtatását, ilyen klímában kell megvédenünk az igazunkat.

– Mi a mi igazunk?

– A magyar kormány az európai fősodortól eltérő utat jár, másik alternatívát kínálunk. Ehhez pedig jogunk van. A magyar alternatíva nem ellentétes az Európai Unió eredeti értékeivel. Nyugati szövetségeseink azonban ma nem kívánják a lehetőségek versenyét. Szerintük az egyetlen üdvözítő és elfogadható út az övék. A nyugati szabályozások liberális szelleműek, az eljárásrendet tekintve azonban kifejezetten diktatórikusak. Ez minden, csak nem az, amiről az EU-nak szólnia kellene. Fenntartjuk a jogot, hogy Magyarországon a magyarok döntsenek róla, milyen szabályokat hoz a parlament az ilyen kényes kérdésekben. Ha a magyaroknak nem tetszik a pedofilellenes törvény, akkor majd megválnak ettől a kormánytól a jövő évi választásokon.

– Említette, hogy világnézeti vita zajlik. Néha az az érzésem, mintha Európa nyugati fele nem akarna szembenézni a valós problémákkal, és kapva kap az alkalmon, hogy világnézeti vitákat vívjon közösségen belül.

– Az Európai Unió mostanában messze áll attól, hogy sikeresnek mondhassa magát. A magyar pedofiltörvény helyett bőven lenne miről beszélni. Nagyon súlyos, másfél éve tartó járványkrízisen vagyunk túl, és sajnos komoly a veszélye annak, hogy nem szabadultunk meg végleg a vírustól. Arról kellene vitázni, hogyan győzzük meg az európai polgárokat, hogy minél nagyobb számban beoltassák magukat. Beszélni kellene arról is, hogy miért volt sikertelen az uniós vakcinabeszerzés. Meg kellene vitatni a gazdasági helyreállítást, hogy elvesztettük a briteket, ami Európa politikai és gazdasági súlyának csökkenését vonta maga után.

– A V4-ek együttműködésében részt vevő országok hogyan viszonyulnak a pedofiltörvény elleni nyugati hadjárathoz? Mintha Kelet–Nyugat szembenállás bontakozna ki a kérdésben.

– A V4 országaival megértjük egymást ebben a kérdésben is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a partnereink hangosan ki fognak állni mellettünk. Lengyelország és Szlovénia két olyan ország, amelyek az értékvitákba is belefolynak. Mellettük vannak a csöndesebbek, amelyek tudják, hogy a Nyugat által erőltetett vonal a saját lakosságuk körében sem lenne népszerű, ők azonban inkább kimaradnak a vitából. Ma nagyon sokat kockáztat az az állam, amely kiáll Magyarország mellett; jelentős politikai bátorság kell hozzá. Napi tapasztalat, hogy magánbeszélgetések alkalmával olyanok is kifejezik a rokonszenvüket irántunk, akikről nem is gondolná az ember. Néha akik a legvehemensebben támadtak minket a Néppárt részéről, elmondják, hogy ezt várja el tőlük a média vagy valamilyen szervezet. Ez már hosszú ideje így van.

– Mire lehet számítani, folytatódik a pedofiltörvény elleni támadás?

– Strasbourgban szerdán újabb plenáris vita lesz, amelyen az Európai Tanács múlt heti találkozóját kellene értékelni, de ezt inkább immár a napirendi pont szerint is a magyar és lengyel ügy megtárgyalásának fogják szentelni. Minden erről szól majd. Két világnézet csap össze, nincsenek illúzióim a többség véleményét illetően. Készülünk és ott leszünk. Mi mindig készen állunk a dialógusra és a kompromisszumra, de ebben a témában nagyon nehéz lesz megállapodni. Nyugat-Európának el kellene fogadnia, hogy lehet másként gondolkodni a nemzeti hatáskörbe tartozó kérdésekben: mi tudomásul vesszük, hogy ők másként cselekednek a saját országukban, és azt kérjük, ők is vegyék tudomásul, ha mi a saját utunkat járjuk. Ha tiszteletben tartjuk egymást, akkor tud jól működni az Európai Unió. Ellenkező esetben szét fogják feszíteni ezek az értékviták.