Fotó: Belváros Önkormányzata
Hirdetés

A kedden zajlott sajtótájékoztatón Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester ismertette a beruházás ezredfordulóig visszanyúló történetét. A visszaemlékezése a Molnár utca 9. szám alatt működött tanuszodával indult, ahol egykoron számos gyermekkel együtt ő maga is megtanult úszni. Az intézmény megszűnését követően a lakosság részéről jelentkező két évtizedes hiányt pótolva 2017-ben immár az V. kerület vezetőjeként döntött úgy, hogy a belvárosiak igényének megfelelően sportkomplexum létesítésébe kezd az önkormányzat.

Fotó: Belváros önkormányzata

Az épületet, amelynek homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé, Skardelli György Kossuth-díjas építész tervezte, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón. Az épületben a városrészben az elmúlt években mindinkább látható zöld, ökológiai szemlélet is megjelenik: Belváros Önkormányzatának kifejezett szándéka volt, hogy a létesítmény alacsony energiafelhasználású legyen, saját termálkúttal, illetve a tetőre telepített napelemparkkal.

Az energiahatékonyság jegyében kettős homlokzattal tervezték meg az épületet: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre, ezáltal a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre és szerepe van az épület energetikai rendszerében is. A beruházás részeként az önkormányzat több mint 800 méter mély termálkutat fúratott és sikerrel járt, az így feltörő termálvíz az épület fűtésére, a medencék vízének vízmelegítésére és nem utolsósorban fürdőzésre is alkalmas. A többszintes komplexum számos funkciót magában foglalva egy mindössze 35×19 méteres telek területét sokszorozta meg, olyan praktikus építészeti megoldásokkal ellensúlyozva a kis alapterületet, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtó terasza és a rendezvénytermek mozgatható falai.

A multifunkcionális létesítmény szolgáltatáskínálata egyedülállóan sokszínű és valóban XXI. századi megoldásokat nyújt a látogatóknak. A fitneszrészleg egy applikáció segítségével használható, amely a személyre szabott profil és edzésterv kialakítását követően úgy működik, hogy a gépek automatikusan vezetik és állítják be magukat, tehát nem kell várakozással és a sporteszközök beállításával időt tölteni. Kékesi Márton alpesi síző, olimpikon így nyilatkozott az edzőteremről:

– Nagy öröm, hogy ilyen fejlesztéseket hajt végre az V. kerületi önkormányzat. Egy olyan modern technológiába, szuperszonikus világba csöppentem bele, amit eddig csak külföldön tapasztaltam.

A V.30 az uszoda víztisztításához a greenováció jegyében Magyarországon elsőként alkalmazza a perlit szűrőrendszert, illetve a medencék vizét UV-technológiával anitbakterizálják, csírátlanítják, fertőtlenítik, ezáltal a medencénk vizének frissen tartásához szükséges vegyszerek mennyisége a felére csökkenhet a hagyományos uszodákéhoz képest.

Korábban írtuk

A sportközpont már háromhónapos kortól fogadja babaúszásra a gyermekeket, és az épület akadálymentes kialakításának és sokrétű szolgáltatásainak köszönhetően minden korosztály által látogatható. A belvárosiak számára nemcsak a könnyű megközelíthetőség, hanem az V. kerületieknek biztosított jelentős belépőjegy- és bérletkedvezmények is garantálják a szolgáltatások széleskörű elérhetőségét, például a Belvárosi Swim & Go bérlet megváltásával 30 napon át alkalmanként 600 forintért úszhatnak a helyiek.

– A V.30 Belvárosi Sportközpont által egy olyan létesítményt szerettem volna megteremteni a belvárosiaknak, ahol idősek, fiatalok, családok, diákok együtt sportolhatnak, pihenhetnek és töltődhetnek fel, sőt ahol a legifjabb belvárosiak eljuthatnak az első karcsapásoktól a magabiztos úszástudásig – összegezte a megvalósított beruházás jelentőségét a belvárosiak közössége számára Szentgyörgyvölgyi Péter.

Szentgyörgyvölgyi Péterrel még 2019-ben készített interjúnkat, amelyben a létesítményről is szó esett, IDE KATTINTVA olvashatja el.