Az SE honlapján közzétett közlemény szerint a HMS közép-európai akadémikusoknak szervezett klinikai kutatóprogramja a tervek szerint 2023 júliusában indul és 2026 júniusáig tart. A képzés tantervéért és megvalósításáért az amerikai intézmény felel, az SE pedig vállalja, hogy évente 50 hallgató részvételi díjának ötven százalékát fedezi, amire az intézmény 250 ezer dolláros keretet különített el.

Hirdetés

A programot a környező országokban is szeretnék meghirdetni, hogy a kelet-közép-európai régió több országának szakemberei is részt vehessenek benne – írták. Mint olvasható, a tananyag hozzásegíti a résztvevőket, hogy olyan képességek birtokába juthassanak, amelyek nélkülözhetetlenek a magas színvonalon végzett klinikai kutatásokhoz. Mindezt többek között az epidemiológia, a biostatisztika, az orvosi etika és a szakmai vezetés területén.

A kilenc hónapos programba felvett hallgatók élő workshopokon és webináriumokon vesznek részt, egyéni és csoportos feladatokat oldhatnak meg, és kérésre egyénileg is meghallgathatnak több órányi előre felvett tananyagot. A résztvevők várhatóan átlagosan heti 7-10 órában dolgozzák majd fel az anyagokat és végzik el a projekteket. A programhoz három rezidens workshop is kapcsolódik: az első Budapesten, a második online, a harmadik pedig Bostonban – írták.

A közleményben idézték Merkely Bélát, az SE rektorát, aki a megállapodás ünnepélyes aláírásakor kiemelte: a Harvard és a Semmelweis Egyetem adottságai, gyökerei, az intézmények kulturális közege eltér ugyan, földrajzilag pedig egy óceán választ el bennünket. De a célunk közös, küldetésünk, alapelveink azonosak: a lehető legjobb tudás átadása a lehető legmagasabb színvonalon – mondta. Hozzátette: „ezért partnerségünk éppen olyan magától értetődő, mint amilyen örömteli. A klinikai kutatás terén elindított közös kurzussal pedig célunk, hogy elmélyítsük együttműködésünket”.

Korábban írtuk

Ajay K. Singh, a HMS tanulmányi ügyekért felelős dékánhelyettese a kommüniké szerint arról beszélt: a klinikai kutatás valódi hajtóerőt jelent az egészségügyi innovációk szempontjából, és javítja a betegkezelések kimenetelét. Azáltal, hogy nagy hatású képzési lehetőségeket biztosítunk a világ minden táján dolgozó egészségügyi szakembereknek, megvalósítjuk a HMS küldetését, ami nem más, mint egy olyan sokszínű és elfogadó közösség támogatása, amelynek elődleges célja, hogy csillapítsa a szenvedést, javítsa az egészségi állapotot és a jóllétet – mondta.