VinCE újra eljött – Borfesztivál
A napjainkban újra fölértékelődő és önmagát artikuláló közép-európaiság a borászatban és a borkultúrában is helyet kér és megnyilvánul. Az üdvös regionális kapcsolódások e sajátos arculatainak gyűjtőhelye több éve a VinCE Magazin (melynek nevében a CE a Central-Europe rövidítése), mely azonban globális borászati és gasztronómiai kitekintéssel is rendelkezik. És élővé, kóstolhatóvá válik minden esztendőben: a VinCE Budapest névre keresztelt impozáns nagyrendezvény ma már a magyar gasztronómiai kultúra nemzetközi szinten is jegyzett seregszemléje, mi több, Közép-Európa legnagyobb léptékű és legsokoldalúbb találkozója.
A VinCE Budapest 2013-ra idén március 8. és 10. között kerül sor, immár hagyományosan a Corinthia Hotel Budapestben (1073 Budapest, Erzsébet körút 43–49.). Valódi borünnep lesz ez százhatvan pincészettel és ezer borral, melyen nem csupán a történelmi Magyarország különböző borvidékein alkotó magyar vincellérek színe-java kóstoltatja pincéje remekeit, hanem román, olasz, spanyol, portugál, új-zélandi, amerikai borászatok is felsorakoznak, és persze számos kézműves sajt, sonka, csokoládé és sok más gasztronómiai termék is megízlelhető, így például Árpás László etyeki sonkamester remekművei.
Mindez kedvező áron, a pénteki szakmai napon 15 és 19 óra között mindössze négyezer forintért, szombaton és vasárnap 11 és 20 óra között nyolcezer forintért abszolválható. Ám a VinCE Budapest nem csupán szédítően széles választékú kóstolnivalót kínál, hanem elmélyült szakmai ismeretterjesztésre is vállalkozik, ennek jegyében a VinCE Budapest kezdettől fogva együttműködik a világ legmagasabb presztízsű boroktatási intézményével, a Master of Wine Intézettel, melynek szigorú vizsgakövetelményeit világszerte mindössze háromszázegy szakértő tudta eddig teljesíteni. Közülük kilencen tartanak mesterkurzust az idei VinCE Budapest ideje alatt, többek között Julia Harding borszakíró, Angela Muir szaktanácsadó, Caroline Gilby, a Balkán és Közép-Európa szakértője agy épp az amerikai származású Ronn Wiegand mester-sommelier, aki jelenleg Tokajban él.
A mesterkurzusok sorában bemutatkozik mások mellett az angol királyi udvar pezsgője, a Champagne Bollinger, előadást tart egy muzeális tétellel a híres venetói Masi-birtok tulajdonosa, a Mr. Amaroneként is emlegetett Sandro Boscaini, felsorakoznak libanoni, örmény, grúz, ciprusi, török borkülönlegességek is. Külön mesterkurzuson lehet megismerni a kínai borok világát Herczeg Ágnes értő tolmácsolásában.
Mindezek mellett a VinCE Budapesten találkozhatunk indiai és német borokkal is, és természetesen külön figyelmet kap a közkedvelt és nagy ígéreteket hordozó magyar fajtánk, a kadarka.
Szigorúan a teljesség igénye nélkül, abc-sorrendben álljon itt néhány olyan hazai és határon túli magyar húzónév is, akik szintén jelen lesznek a VinCE Budapesten: Árvay János (Tokaj-Hegyalja), Balla Géza (Ménes, Arad-hegyalja), Bock József (Villány), Dúzsi Tamás (Szekszárd), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak), Lőrincz György (Eger), Pfneiszl (Sopron), Szeremley Huba (Badacsony), Tiffán Ede és Zsolt (Villány), Vida Péter (Szekszárd), Vylyan (Villány).
A VinCE Budapestre regisztrálni, illetve jegyet igényelni a www.vincebudapest.hu internetes oldalon lehet, ugyanitt megtalálható minden információ.
Á.B.