Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kormány döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.Lázár János kifejtette: a benyújtott menedékkérelem elbírálásáig senki nem mozoghat szabadon Magyarország területén, s elutasítás esetén a jogerős elbírálásig sem hagyhatja el a határt. A tárcavezető az intézkedést a fokozott terrorveszéllyel és biztonsági kockázatokkal indokolta.

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormány ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a 4-es metró építése ügyében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, hogy az OLAF lezárta a beruházás vizsgálatát, amelyet 2012 decembere óta folytatott, alapjelentése pedig „nemzetközi baloldali bűncselekményről” számol be. A szocialista és szabad demokrata városvezetés és multinacionális vállalatok Demszky Gábor volt főpolgármester vezetésével közösen követhették el ezeket – tette hozzá, jelezve, csalás, korrupció, hivatali visszaélés és kartellgyanú is felmerül.
    
Magyarországot 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezné az Európai Bizottság a szabálytalanságok miatt – mondta a tárcavezető, aki egyetértett Tarlós István főpolgármesterrel abban, hogy a bírságot át kell hárítani az ügyben részt vevőkre.

Magyarország megfelelő energiakészlettel rendelkezik, ki tudja elégíteni az igényeket akár a legszélsőségesebb időjárási körülmények esetén is – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János közölte: a tél elején 13 százalékkal növelték a tárolandó gáz mennyiségét, és a kellő árammennyiség is rendelkezésre áll. A miniszter elmondta azt is: a kormány felajánlja a segítségét minden települési önkormányzatnak a hajléktalanok ellátásához és a bajba jutottak megsegítéséhez, a helyhatóságoknak ezt a Belügyminisztériumtól kell kérniük.

MTI