„Vállaljunk 15 millió magyar ember sorsáért felelősséget”, amiben „senki és semmi nem akadályozhat meg bennünket” – mondta a politikus az Országgyűlés alakuló ülésén.

Kifejtette: a parlamenti pártok vitái során „az emberi tisztelet megálljt kell, hogy parancsoljon az indulatoknak”.

Az új házelnök elmondása szerint azon lesz, hogy az általa vezetett intézmény a lehető legmodernebb és leghatékonyabb törvényeket biztosítsa, a képviselők pedig maradéktalanul gyakorolhassák alkotmányba foglalt jogaikat.

Mint jelezte, elnöki kötelességének tartja visszaadni a magyar államiság és demokrácia szimbólumának számító Országgyűlés méltóságát és hitelét.

Megjegyezte, fontosnak tartja, hogy a Házban zajló viták végre arról szóljanak, amik az emberek mindennapi életét befolyásolják, hiszen ezt várja az egész ország.

„Ne a széthúzás, az ellenségeskedés, a kicsinyes hátsó szándékok jellemezzenek bennünket, ne egymás személyiségével vagy politikai hitvallásával szembeni vélt vagy valós sérelmek megtorlása legyen a célunk, hanem a közös akarat, felelősség és jobbító szándék” – jelentette ki.

Schmitt Pál a 2011-es magyar európai uniós elnökségről úgy nyilatkozott: „egy sikeres elnökségi félév kiváló lehetőség lesz, hogy visszanyerjünk valamit megtépázott hírnevünkből, erősítsük a nemzeti öntudatot, önbecsülést”.

„El kell követnünk mindent, hogy egy erős Magyarország tartozzon egy erős Európához” – vélekedett a politikus, aki szerint „a legerősebbek ritmusát kell felvenni” az európai integrációban.

(fidesz.hu)