Az érintettek, Tóth Bertalan és Meixner András, az MSZP jelenlegi városházi képviselői, korábbi alpolgármesterek közleményben tájékoztatták döntésükről az MTI-t, a PécsMa.hu előző napi információira reagálva.

Az internetes újságnak Hoppál Péter, a pécsi városházán 1990-től napjainkig kifizetett jutalmak kivizsgálásával foglalkozó eseti bizottság fideszes elnöke nyilatkozott a testület által feltárt információkról.

A vizsgálódás során megállapították, hogy 2001 óta több esetben is jogszerűtlen kifizetések történtek a pécsi városházán. Hoppál Péter a lapnak azt mondta, több esetben a jogszabályban rögzített mértéket meghaladó pénzösszegeket utaltak a jutalmazottaknak a szocialista polgármesterek vezetése alatt Pécsen.

Mint mondta, a legmagasabb, azaz hathavi illetménynek megfelelő összegnél is nagyobb mértékben kapott jutalmat 2005-ben Gonda Tibor, Horváth Zoltán, Kunszt Márta; mindhárman alpolgármesterként. Szintén a törvényes maximum felett kapott jutalmat a bizottság elnöke szerint 2008-ban Meixner András és Tóth Bertalan, a pécsi közgyűlésben jelenleg is helyet foglaló két egykori alpolgármester.

Tóth Bertalan és Meixner András az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben „koncepciós eljárásnak” nevezte a bizottság munkáját. Mint írták, ”a bizottság nem tett megállapítást arra a tényre vonatkozóan, hogy Nagy Csaba fideszes alpolgármester miért kapott háromszor is jutalmat, majd miután azt „tévedésnek” állította be, vajon miért nem utalta azt vissza az önkormányzat számára„.

A politikusok cáfolták Hoppál Péter azon megállapítását, hogy Gonda Tibor, Horváth Zoltán és Kunszt Márta több jutalmat vett volna fel, mint amennyit a jogszabály engedélyez.

Tóth Bertalan és Meixner András elismerte, hogy ők 2008-ban valóban fél hónapnyi összeggel több jutalmat kaptak, ”mint lehetett volna„. Mint írták, úgy határoztak, hogy december 8-án, csütörtökön 13 órakor befizetik a város pénztárába ”azt a félhavi összeget, fejenként 145 ezer forintot, amelyet tévesen utalt ki számukra az önkormányzat”.

Egyúttal jelezték, bíznak abban, hogy ezzel „példát mutatnak Nagy Csaba fideszes alpolgármesternek, és ő is visszafizeti az általa ”tévedésből„ felvett háromhavi jutalmát, összesen 870 ezer forintot”.

(MTI)