Szlovákiában azért van szükség átmeneti kormányra, mert az Iveta Radicová vezette kabinet a két hete az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson megbukott.

A miniszterelnök hivatalos visszahívása, illetve új megbízatása pusztán formalitás volt. A kormány miniszterei szintén távoztak, majd módosult jogkörökkel a választásig folytatják munkájukat. A hivatalos aktuson mindössze Pavol Hrusovsky, a parlament elnöke volt jelen.

„Ahogy az elnök úr visszahívta a kormányt, úgy azonnal újra meg is bízta a feladatokkal. Nincs szó a kormány átalakításáról, a megbízatást ugyanaz a kabinet kapta, a miniszterek nem változtak” – mondta újságíróknak Marek Trubac, elnöki szóvivő.

Az átmeneti kormány csak jelentősen korlátozott jogkörökkel és az államfő szigorú ellenőrzése alatt fog működni, és semmiféle lényeges belpolitikai, külpolitikai gazdasági és társadalmi ügyben nem hozhat döntést. Több kérdésben csak az államfő előzetes hozzájárulásával intézkedhet. Robert Fico ellenzéki pártvezető szerint az átmeneti kormány egyetlen feladata, hogy „fűtsön és világítson”.

Iveta Radicová kormánya 15 hónapig volt hivatalban, s a kormányprogramba foglalt társadalmi és gazdasági reformok döntő részét nem tudta megvalósítani. A kormánykoalíció négy pártja – Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Szabadság és Szolidaritás (SaS), Híd – több kérdésben csak nehezen tudott közös nevezőre jutni, s minden területen az eredeti javaslattól erősen eltérő megoldások születtek.

Ez a kisebbségi kérdésre is érvényes, amelyet a Bugár Béla vezette Híd magyar-szlovák párt szorgalmazott elsősorban. A koalíciónak az ígéretek ellenére, a belső ellentétek miatt egyebek között nem sikerült módosítania a Fico-féle állampolgársági törvényt, amely a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre válaszul született meg. A törvény alapján az a szlovák állampolgár, aki más állampolgárságot is felvesz, azonnal elveszíti az eredetit. Nem a Híd elképzelései szerint módosult a kisebbségi nyelvhasználati törvény sem.

Az idő előtti parlamenti választásra jövő év március 10-én kerül sor Szlovákiában.

Radicová nem indul az előre hozott választáson

Iveta Radicová miniszterelnök és a kormánykoalíciós Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) alelnöke hivatalosan is bejelentette, hogy nem indul a márciusi előre hozott parlamenti választáson.

A népszerű szlovák politikus döntését előbb pártja vezetésével közölte, majd sajtóértekezleten jelentette be. „Úgy döntöttem, hogy a jövő évi előre hozott parlamenti választáson nem indulok” – mondta újságíróknak pozsonyi sajtóértekezletén a politikus.

Radicová a tavalyi parlamenti választáson az SDKU listavezetője volt, miután Mikulás Dzurinda pártelnök a párt múltbeli finanszírozásának tisztázatlanságai miatt nem jelöltette magát a parlamentbe.

A kormányfő közölte, hogy az SDKU kongresszusáig megtartja a párt alelnöki tisztségét. A pártkongresszust legkésőbb hat hónappal a választás után kell megtartani.

Az SDKU belső szabályzata szerint amennyiben több jelölt van a listavezetői posztra, a pártban előzetes belső választást tartanak, s annak győztese lesz a listavezető. Ezt a belső választást 2010-ben Radicová nyerte. Amennyiben nincsenek jelöltek, a listavezetői poszt automatikusan a pártelnököt, ebben az esetben Mikulás Dzurindát illeti meg.

A pozsonyi sajtó arról cikkezik, hogy Radicová nem vonul ki a nagypolitikából, s indulni kíván a következő államfőválasztáson. Szlovákiában a köztársasági elnököt közvetlenül a lakosság választja meg. Radicová 2009-ben, amikor Ivan Gasparovic jelenlegi államfővel vívott küzdelemben maradt alul, majdnem egymillió szavazatot szerzett. Radicová hosszabb ideje az egyetlen szlovák politikus, akinek népszerűsége megközelíti Robert Fico volt miniszterelnök, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnökének népszerűségét. Fico népszerűsége 40 százalék körül, Radicováé 30 százalék körül mozog.

Más sajtóhírek szerint Radicová saját politikai párt létrehozását is mérlegeli. Általános a vélemény, hogyha Radicová elhagyná az SDKU-t a párt elveszítené szavazói bázisának egy részét.

(MTI)