Lendvai évek óta a budapesti 32. számú választókörzetben indult, legtöbbször sikerrel. 1994-ben nyerte el először a budafoki mandátumot, négy évvel később viszont alulmaradt Németh Zsolttal szemben. A Fidesz külügyi kabinetének vezetője 1998-ban háromezerrel több szavazatot kapott, így Lendvai ebben az évben csak listás helyről jutott be a Parlamentbe. 2002-ben viszont újra le tudta győzni Németh Zsoltot. A Fidesz 2006-ban már nem is a külpolitikust, hanem egy budafoki tanárt, a helyi alpolgármestert, Németh Zoltánt indította. A harminchét éves képviselő-jelölt is alulmaradt Lendvai Ildikóval szemben.

A fideszes tanár most a kerület egyik díszpolgárával, a szocialista színekben induló Szincsák Józseffel versenyezhet majd a mandátumért; információink szerint ugyanis a pártelnök helyén őt indítják a szocialisták. Szincsák okleveles építészmérnök, az Operaház egyik korábbi magánénekese, a kerület ismert személyisége. Információink szerint Lendvai visszalépése mögött elsősorban az áll, hogy miután „a párt első embere”, a kormányfőjelölt Mesterházy Attila sem indul egyéniben, így a pártelnököt sem küldik körzeti csatába.

Ráadásul egy egyéni választókerületi kampány egész embert kíván, Lendvaira pedig nagyobb szükség van az országos kampányban. Ezzel együtt a budafoki jelölt munkáját mindenképpen segíteni kívánja. A párt fővárosi listáját továbbra is Lendvai Ildikó vezeti, így bizonyosan parlamenti mandátumot szerez.

Változás lesz a II. kerületben is, ahol a korábbi döntés értelmében Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes indult volna. A kormánybiztos helyett azonban Donáth László református lelkész kaphat lehetőséget. Donáthot korábbi választókerületében, Óbudán, a helyi pártszervezet már nem akarta elindítani.

A Népszabadság Online úgy tudja, az MSZP felső vezetése a lelkészt így először Terézvárosban kívánta versenybe küldeni, a helyiek azonban itt is ellenálltak. A pártvezetés azzal érvelt, hogy nem indíthatják el az alpolgármester Hatvani Csabát, miután egy helyi ügyben gyanúsított lett. A kerületiek viszont közölték: csak vele képzelik el az indulást. Donáth végül így kerülhet a megüresedő II. kerületi helyre, ezt azonban előbb a helyi küldöttgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

Az internetes lap információi szerint Lendvai budafoki körzetében szerdán hoznak hivatalos döntést az ügyben, a II. kerületben pedig a jövő héten hagyhatja jóvá a küldöttgyűlés a Horváth-Donáth cserét. Úgy tudni, hogy az MSZP fővárosi, egyéni jelöltjeit január 21-én, egy nyilvános értekezlet keretében mutatják be hivatalosan.

(nol.hu)