A jobbikos Szabó György indítványában azzal indokolt, hogy a volt rendőrségi vezető a 2006 őszén történtek miatt nem érdemes arra, hogy a Budapest-díj és a Főváros Közbiztonságáért emlékérem kitüntetettje legyen.

Molnár Gyula (MSZP) az előterjesztés vitájában arra kérte a képviselőket, hogy ne döntsenek elhamarkodottan. Érdekesnek nevezte, hogy a Jobbikkal „nyújtatták be” a javaslatot, és azt is, hogy bírósági ítélet előtt „kimondják a verdiktet” Gergényi Péter felett. Hozzátette, Budapest akkori rendőrfőkapitánya rendőr volt, aki szakszerűen tette a dolgát.

Frakciótársa, Bihary Gábor azt mondta, hogy a 2006-os események során a „csőcselék” tört-zúzott Budapest utcáin és ezért senki nem kapott letöltendő büntetést. Mindent felróni annak, aki ettől akarta megvédeni a fővárost, elfogadhatatlan – tette hozzá.

Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője erre úgy reagált, elég idő volt elgondolkodni a 2006-ban történteken és bizottságok is vizsgálták ezeket az eseményeket. Közölte, azért szavazzák meg az előterjesztést, mert nincs rá ok, amiért ezt ne kellene megtenniük.

György István fideszes alpolgármester azt mondta, Gergényi Péter óriási szakmai hibát vétett a rendőri túlkapásokkal, ezzel az egész szakmai múltját „annulálta”, nem méltó arra, hogy a díjat birtokolja.

Gergényi Péter 2006. november 17-én „a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért” kapott Budapest-díjat, továbbá „a főváros rendvédelmének és közbiztonságának megteremtésében vállalt kiemelkedő és sikeres vezető tevékenysége elismeréseként” részesült Főváros Közbiztonságáért elismerésben.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Városháza jogászai vizsgálják, van-e mód a kitüntetésekkel járó pénzbeni juttatás visszaszerzésére. A volt rendőrfőkapitány a Budapestért Díj mellé egyszeri bruttó 200 ezer forintot kapott, a Főváros Közbiztonságáért emlékérem mellé pedig egyszeri bruttó 300 ezer forintot vehetett át.

(MTI)