Loppert Dániel ügyének elsőfokú tárgyalása hétfőn vette kezdetét a Tapolcai Járási Bíróságon. Délután 1 órára tizenhárom Tapolca környéki polgári kör a bíróság előtti térre szimpátia-demonstrációt hirdetett. A Dániellel együttérző polgárok egy képletes vádlottak padján foglalhattak helyet, s nyakukba egy-egy számot akasztottak. Így fejezték ki: a fiatalember helyében ugyanígy cselekedtek volna, s ezért ők is vállalnák a valódi vádlottak padját. A tárgyalás előtt egy órával már több száz, többségében középkorú és idős ember gyülekezett a téren a csontig hatoló hidegben.

A Zalaegerszegiek a Hazáért Polgári Kör vezetője úgy nyilatkozott lapunknak, hogy nem volt kérdéses, részt vesznek-e a demonstráción.

– Ma Magyarországon egy olyan kormányfő papol demokráciáról, aki a Kádár-rezsim kiszolgálója volt. Aki a kommunista diktatúrát bármilyen módon is támogatta, számunkra nem lehet legitim politikai vezető. A polgári körök Dani ügyében és minden más ügyben is egyetlen dolgot tehetnek, ezt azonban mindenképpen meg kell tenniük: meg kell ragadniuk minden lehetőséget, hogy véleményüket elmondhassák, s használniuk kell azokat a fegyvereket, amelyeket a másik oldal aktivistái nap mint nap használnak.

Az apró terembe, ahol a nyilvános tárgyalás folyt, nagyjából húsz érdeklődő fért be, majd az ajtó bezáródott, s a kintrekedteknek nem maradt más lehetőségük, mint várni. A résztvevők pedig a fagyos időjárás ellenére türelmesen vártak. Mikor háromnegyed négykor Dániel az édesapja kíséretében kilépett az épületből, kitörő tapsvihar fogadta. A demonstrálók ekkor értesülhettek a végzésről is: „A Bíróság Loppert Dániel Frigyes, eljárás alá vont személyt rendzavarás szabálysértése miatt figyelmeztetésben részesíti”. A fiatalembert kötelezték továbbá az eljárási költség, ezerötvenkét forint megfizetésére – amelyet néhány percen belül Dániel kezébe nyomott egy idős úr.

– Ha a fellebbezésen sem járnál sikerrel, a pénz miatt akkor se izgulj, fiam – tette hozzá a férfi. Dániel láthatóan zavarban volt.

– Nem tudom, elfogadhatom-e, később megbeszéljük. Mindenkinek nagyon köszönöm, hogy itt volt, de ennél többet most nem szeretnék mondani, hiszen eddig egyszer szólaltam csak meg, s máris bíróság elé kellett állnom.

– Vigyázunk rád – hallatszott a válasz a tömegből több helyről is. Lasztovicza Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője is szót kért, és hangsúlyozta, a Dániel ellen megszületett ítélet precedens értékű.

– Talán ma örülünk annak, hogy ez a fiatalember csupán figyelmeztetést kapott – kezdte a képviselő. – De nem tudhatjuk, fél év múlva azért, mert ki meri mondani a véleményét, nem kap-e majd egy másik társunk ennél sokkal súlyosabb büntetést. A magyar alkotmány egyértelműen kimondja minden embernek a szólásszabadsághoz való jogát, s ezzel az ítélettel éppen az alkotmányt vették semmibe. A két tanú semmiféle kézzelfogható bizonyítékot nem tudott felhozni ellene és a bírónő mégis úgy döntött, Dani bűnös. Ezek után úgy érezhetjük, hogy ez a fiatalember egy koncepciós per áldozata lett, s ez kísértetiesen emlékeztethet minket az ötvenes évekre. Reméljük, hogy megéljük azt, amikor már nemcsak Dani meri kimondani, hogy Medgyessy Péter áruló, hanem ez áll a történelemkönyvekben is.

Lasztovicza végül minden jelenlévőt arra kért: tegyenek meg mindent azért, hogy a jövőben anélkül mondhassa ki mindenki a véleményünket, hogy utána ilyen súlyos következményekkel kelljen számolnia. Hozzátette:

– Csalódtam a mai ítéletben, és ha a magyar bíróságok visszatérnek a kommunista diktatúra idején alkalmazott eljárásokhoz, akkor nagyon nehéz időszak elé nézünk.

A tüntetésen magánemberként részt vevő – nyakában a 134-es vádlott számát viselő – Bayer Zsolt publicista fontos bejelentéssel lepte meg a demonstrálókat.

– Ez a per semmi másért nem született, csupán azért, hogy egy fiatalembert, akit az ország közvéleménye korábban nem ismert, megfélemlítsenek és rajta keresztül megfélemlítsék környezetét, a hozzá hasonlóan gondolkodókat is. Itt, a Tapolcai Járási Bíróság előtti téren én, Bayer Zsolt, akit az egész ország ismer és a hatalom gyűlöl, kijelentem: Medgyessy Péter hazaáruló. Az volt az MSZMP-KB tagjaként, Kádár minisztereként, s 2002. december 1-jén mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy még ma is az. Miután Loppert Dánielnek ennél sokkal kevesebbért bíróság elé kellett állnia, most nincs más lehetősége a hatalomnak, mint engem is eljárás alá vonni. Ha ezt azért nem teszik meg, mert Danival ellentétben én ismert személy vagyok, akkor nemcsak antidemokratikusak, de mérhetetlenül gyávák is.

Dániel ügyvédje az elsőfokú ítélet ellen fellebbezést nyújt be, és a másodfokú tárgyalásra előreláthatóan Veszprémben kerül majd sor.