Vitályos Eszter kiemelte: a visegrádi csoport harmincéves együttműködése sikerének kulcsa az összetartozás, amelynek kohéziós erejét a történelmi távlat adja.

Hirdetés

A V4-ek jó példa az Európai Unión belüli sikeres regionális együttműködésre, egy olyan közös gondolkodásra, amely együtt formálja annak politikáját és erősíti a tagországok gazdasági versenyképességét – tette hozzá.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a visegrádi csoport a józan észt, az együttműködést, a lojalitást és azt az erőt jelenti, ami ahhoz kell, hogy a járványhelyzet után Európában teljes erővel újra lehessen indítani az életet.

A most nyíló kiállításon az alkotók a visegrádi csoport harmincéves együttműködését, a megalakulásával és tevékenységével kapcsolatos legfontosabb eseményeket mutatják be – ismertette.

Korábban írtuk

Jerzy Snopek lengyel nagykövet felidézte, az Antall József magyar miniszterelnök kezdeményezésére 1991-ben – akkor még Lengyelország, Csehország és Magyarország részvételével – létrejött visegrádi csoport megalakulása történelmi esemény volt. (Szlovákia 1993. január 1-jével csatlakozott.) A csoport tagjai alapvető céljuknak az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozást tekintették.

Beszélt arról is, hogy a V4-ek ellenzik az unió föderációs koncepcióit, és a szuverén állam mellett teszik le a voksot.

Arra a kérdésre, mi köti össze a tagokat, azt válaszolta, Lengyelországot és Magyarországot mindenképpen az, hogy azonos a hatalom ideológiai háttere.

A nagykövet kitért arra, dolgozni kell azon, hogy mindenki számára evidens legyen: a politikai konjunktúrától függetlenül a visegrádi csoport valódi érték. Úgy fogalmazott, a közös elvek és értékek alapján a négy ország számára a visegrádi csoport nagyobb biztonságot, nagyobb erőt és jobb együttműködést jelent.

Jerzy Snopek szólt arról, hogy ki kell dolgozni olyan mechanizmusokat, amelyek segítenek elkerülni a válságokat. Ilyenek most is vannak a visegrádi csoporton belül – jegyezte meg.

A nagykövet a V4-ek soros elnökségét július 1-jétől ellátó Magyarországnak sikeres időszakot kívánt, amelyet közös érdeknek nevezett.

A visegrádi együttműködés 30 éve – 1991-2021 című kiállítást és a nemzetközi plakátpályázat nyertes műveit bemutató tárlatot Lengyelország budapesti nagykövetsége szervezte a Nemzetközi Visegrádi Alappal együttműködve, a visegrádi csoport lengyel elnöksége keretében. A kiállításnak a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma ad otthont.