Halenák István, a rendezvény szülőatyja, az SHS Élményügynökség vezetője elmondta, hogy az idén első ízben megrendezésre kerülő program tudomása szerint igencsak egyedinek számít, mivel ehhez hasonló, a vitorlázással kapcsolatos ilyen széleskörű, és mindenkihez szóló eseményt mostanáig nem tartottak még hazánkban.

A BalaTour részleteit Temesvári Márta ismertette. Mint mondta: Az idei év új balatoni szenzációját jelenti a Balatonlellén megrendezésre kerülő BalaTour vitorlás családi nap. A program az I. Groupama Nemzeti Kupa vitorlásversenyre épül, s turisztikai fórumként is funkcionálva a települések turisztikai programjait is hivatott népszerűsíteni. Fővédnöke Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, védnökei pedig Gál József vitorlás szaktekintély, s Hajdú B. István sportriporter.

A program háziasszonya kifejtette, hogy a szezonnyitó rendezvényre közel száz nevező hajót és mintegy 10.000 látogatót várnak. A tervek szerint a BalaTour nap hagyományteremtő lesz, és az elkövetkezendő években a nyár egyik meghatározó eseményét fogja jelenteni.

E nap Balatonlelle kikötője és rendezvényparkja között számos helyszínen kínál érdekes programokat a család minden tagja számára. Az ingyenesen látogatható esemény célja, hogy szórakoztató formában nyerjenek a vendégek betekintést a vitorlázás világába, a hajósok pedig újabb élményekkel gazdagodhassanak.

Ezen a napon a szervezők színes forgataggá varázsolják majd Balatonlelle utcáit, kikötőjét és rendezvényparkját. A város előtti vízterületet vitorlás hajók hadai fogják birtokukba venni, a parton pedig több helyszínen alakítanak ki különféle programokat.

A Balatour nap fő versenyszámaként megrendezésre kerülő I. Groupama Nemzeti kupa vitorlásverseny résztvevői is a szívükhöz közelálló településüket képviselve szállnak vízre, és eredményes szereplésükkel szerezhetnek dicső hírnevet városuknak. Emellett képviseltethetik magukat a főzőversenyen, saját tájegységükre jellemző ételeik elkészítésével.

Sőt, megtekinthető lesz Méder Áron földkerülő hajója, melyet kívül, belül közelről szemlélhet meg mindenki.

A versenyen hajóra száll Palkovics Krisztián válogatott jégkorongozó és a Videoton Öregfiúk csapata is.

A nagyhajós túraverseny lebonyolítását a Balatoni Hajózási Zrt. Fogja végezni, a vitorlás versenyeken megszokott yardstick besorolás szerint. A díjazás YS I, YSII, YSIII, hajóosztályban, és abszolút befutó szerint történik, a kupák mellé a győztes legénységek értékes díjakat nyerhetnek.

A nap folyamán a Balatonlellei kikötőből fél óránként túravitorlás indul, amelyekre bárki jegyet válthat, s a vízről szemlélheti a verseny alakulását.

A kikötő közelében felállított élménysátorban a nap folyamán tucatnyi előadótól számtalan izgalmas történetet hallgathatnak meg a látogatók. A sportág hírességei, földkerülő szaktekintélyek, sportolók, közéleti emberek mesélik el hajósoknak és érdeklődőknek izgalmas élményeiket, érdekes sztorijaikat. Az előadók között lesznek: Detre Zsolt egyetlen hazai vitorlás olimpiai érem tulajdonosa, Eszes Tamás olimpikon, 10-szeres magyar bajnok, Sebestyén Júlia Európa Bajnoki ezüstérmes műkorcsolyázó, 2010-es kékszalag abszolút 10. helyezettje, hírességek versenyének győztese, Kóbor János az Omega együttes frontembere, szenvedélyes vitorlázó, Tuss Miklós, többszörös magyar bajnok, többszörös kékszalag győztes és még sokan mások, kiknek neve garancia az izgalmas szórakozásra.

Egy direkt erre a célra kialakított helyszínen a látogatok a vitorlázás alapjaival is megismerkedhetnek játékos vetélkedők keretében.

Temesvári Márta kiemelte, hogy a rendezvényparkban kihelyeznek egy gyermeksátrat is, amelyet érdekes ügyességi feladatokkal, logikai fajátékokkal rendeznek be. Közvetlenül mellette lehetőség nyílik óriás ugrálóvár, trambulin, és játszóház kipróbálására, és lesz lufihajtogató bohóc, arcfestő is.

A park nagyszínpadán folyamatos fellépők szórakoztatják a kilátogatókat, napközben elsősorban gyerekeknek szóló sztárokkal, így ott lesz például Zalka Csenge Virág mesemondó, és Patai Anna a Megasztár felfedezettje, a gyerekek kedvence. Az élő zenés mulatság közben első ízben Dombóvár István varázsol fél órás dumaszínházat, majd az ACRO Dance tánccsoport fellépése következik. Az est fő műsorszámaként Zséda lép a színpadra.

A színes program-ismertetés után Dániel Gábor, a vitorlásverseny szervezője ismertette a verseny útvonalát, az indulás feltételeit, Palkovics Krisztián pedig vitorlás élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel. A válogatott jégkorongozó örömének adott hangot: mint mondta, ilyen színes vitorlás napi programsorozattal még nem találkozott. S külön örül annak, hogy végre az egész családját magával viheti, s úgy, hogy mindenki remekül fog szórakozni.

A programokról bővebb információ: http://www.balatour.com/