Fodor Gábor (és) pártja a vizitdíj visszaállítását követeli, és úgy látja, a Fidesz 2008-as népszavazása miatt van bajban az egészségügy.

Fotó: MTI/Illyes Tibor (archív, illusztráció)

Fotó: MTI, archív

A Magyar Liberális Párt közleményében sötét fertőként, a vég kezdeteként tekint a tíz évvel ezelőtti népszavazásra:

Éppen tíz év telt el a Fidesz által kezdeményezett, óriási károkat okozó vizitdíj-ellenes népszavazás óta. Tíz éve olyasmi történt, ami mára elképzelhetetlenné vált: a magyar állampolgárok olyan kérdésekről szavazhattak, amelyek szembementek a kormány akaratával. Tíz éve az Orbán-kormány történelmi bűnt követett el, amikor politikai haszonszerzés céljából a vizitdíj ellen tüzelte fel a magyar társadalmat, a felelőtlen akció sikerén felbuzdulva pedig elindult a populizmus végeláthatatlan lejtőjén.

Fodorék szerint érezhető a vizitdíj „fájó hiánya” a mindennapokban is, ezért a visszaállítását kezdeményezik:

Ideje lenne szembenézni a valósággal: óriási szükség van egy átlátható, igazságos, az Európai Unió törvényeivel is összhangban álló, méltányos és megfizethető vizitdíj-rendszer bevezetésére!

A vizitdíj ötlete már tíz évvel ezelőtt is óriási népszerűségnek örvendett, a 2008-as szociális népszavazáson a választópolgárok 82 százaléka szavazott a vizitdíj eltörlése mellett. Persze Fodor Gáboréknak nincs sok vesztenivalójuk a 0 és 1 százalék között mozgó támogatottságukkal, de a vizitdíjért küzdeni az előzmények ismeretében legalábbis merész vállalkozsás, bár az is meglepő húzás volt a részükről, amikor a tanyákon élőket szerették volna képviselni.

Az egészségügy tragédiáját, a vizitdíj fájó hiányát jól mutatja, hogy egyes önkormányzatok végső elkeseredésükben…

Gepostet von Liberálisok am Dienstag, 25. September 2018