Bár fizetni kellene a földalatti használatáért, úgy tűnik, az ex-miniszterelnök ingyen utazott a millenniumi vasúton szombaton. A melegfelvonulásról távozó Gyurcsány Ferenc ugyanis az MR1-Kossuth Rádió információja szerint nem fizetett azért, hogy feleségével és testőreivel a földalattin elhagyhassa a demonstráció helyszínét. A BKV felügyelőbizottságának fideszes delegáltja úgy látja: a céget nemcsak azért érte kár, mert ingyen utazott Gyurcsány, hanem azért is, mert három órára leállították a földalattit. Vitézy Dávid azt mondja: hétfőn a felügyelőbizottságon javasolni fogja, vizsgálják ki, arányos volt-e az intézkedés, mert a volt miniszterelnök még védett személynek minősül, tehát bizonyos intézkedésekre ilyen esetekben a köztársasági őrezrednek és a rendőrségnek is vannak jogai, de azt akarja megtudni, hogy a BKV milyen módon tudja a keletkezett kárát és költségeit megtéríttetni.

A kisföldalattit bárki kibérelheti a BKV Tours Kft.-től – 80 500 forint egy menet a BKV honlapja szerint. A szerelvényeket azonban a BRFK is használta szombat délután felvonulási útvonalként. Ez nem szokatlan, hiszen focimérkőzéseknél is megtörténik, hogy különmetró szállítja a rendőröket vagy a szurkolókat. Vitézy szerint abban nincs kivetnivaló, hogy a BRFK-sok ilyenkor ingyen utaznak. A felügyelőbizottsági tag szerint az azonban mindenképp meglepő volt, hogy leállították a közlekedést, hiszen korábban nem volt szó erről. Balogh Pál, a felügyelőbizottság egyik MSZP-s tagja is úgy látja, ha indokolt, szükséges lehet a Vitézy által kezdeményezett vizsgálat.

A BRKF nem kívánta kommentálni a történteket, a köztársasági őrezred is csak annyit közölt, Gyurcsányt azért a földalattin hozták ki, mert a rendőrség ezt jelölte ki biztonsági és felvonulási útnak. A rádió kereste a BKV-t is, de egyelőre nem reagált a kérdésekre.

(MR)