A szaktárca kiemelte: az előterjesztésre kizárólag a Jobbik frakciója, illetve két szocialista honatya, Puch László és Pál Tibor mondott nemet.

A 2012. január 1-jén életbe lépő, a jelenleginél stabilabb, átláthatóbb, önfenntartó és öngondoskodásra ösztönző rendszer célja, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termelést érintő időjárási eredetű kockázatokat megossza a termékpálya szereplői között.

A számítások szerint a jelenleg rendelkezésre álló 4,0-4,1 milliárd forint éves szinten megduplázódik, azaz 8,0-8,2 milliárd forintot lehet majd kárenyhítésre fordítani. Biztosítási díjtámogatásra 2012-ben 2,6 milliárd, 2013-ban 2,9 milliárd forint használható fel. Összességében így a korábbi 4 milliárd forint helyett több, mint 10 milliárd forint áll majd rendelkezésre a kockázatok mind szélesebb körű kezelésére.

Az új rendszer két pilléren nyugszik: a kibővített kárenyhítési rendszeren és egy díjtámogatással segített piaci biztosítási konstrukción. Utóbbi azon termelők számára áll rendelkezésre, akik a központi kárenyhítési alap nyújtotta védelemnél nagyobb mértékben kívánják kezelni az időjárási jelenségekből adódó termelési kockázataikat. A két pillér együttes működésével az eddiginél jóval több termelő, a jelenleginél jóval nagyobb védettséghez juthat a kedvezőtlen időjárási jelenségekkel szemben.

A tervek szerint az új kárenyhítési rendszer tagjai azok a termelők lesznek, akik egységes támogatási kérelmet nyújtanak be. Termőföldjük nagysága meghaladja ültetvényeknél az 1 hektárt, szántóföldi zöldségtermelésnél az 5 hektárt, vagy egyéb szántóföldi művelési ágban a 10 hektárt.

A befizetések mértéke a tervezet szerint szántóföldi növénytermesztésnél évente 1.000 forint hektáronként szántóföldi zöldségeknél, valamint szőlő, gyümölcsös és egyéb ültetvényeknél 3.000 forint hektáronként. A rét-, legelő-, gyepterületek, valamint a termőre még nem fordult ültetvények nem tartoznak a kárenyhítési intézkedés hatálya alá. Így azokkal a kárenyhítési rendszerhez csatlakozni nem lehet – tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium.

(MTI)