A közlemény szerint több mint 170 millió forint utalása indult el december 9-től csaknem 200 gazdálkodó számára a védett és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból.

A támogatás célja az alacsony létszámú védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták tenyésztésben történő megőrzése, a fajta eredeti tartási és takarmányozási körülményeihez hasonló feltételek mellett. Az őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére nyújtott támogatás az agrárium biológiai sokféleségének megóvását segíti.

A növényi genetikai erőforrások és mikroorganizmusok megőrzéséhez nyújtandó támogatás harmadik, éves kifizetése december 10-én indul. A MVH várhatóan 18 ügyfélnek 400 millió forint kifizetését indítja el.

A támogatás 2011-ben indult 5 éves kötelezettségvállalással.

A támogatás célja a növényi genetikai erőforrások és mikroorganizmusok eredeti előfordulási helytől távoli (ex situ) megőrzése – olvasható a VM tájékoztatásában.

(MTI)