Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Budapest, 2020. október 20. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorításáról az Igazságügyi Minisztériumban 2020. október 20-án. MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

Az Országgyűlés kedden egyhangúlag szavazta meg a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről szóló törvényt. A szabályozás szerint a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos, szándékosan az élet kioltására irányuló bűncselekmények esetén kizárt a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége, ha határozott idejű szabadságvesztését tölti az elítélt.

Azoknál a személy elleni erőszakos, hozzátartozók sérelmére elkövetett bűncselekményeknél pedig, amelyeknél nem eleve kizárt a feltételes szabadságra bocsátás, csak kivételesen lesz alkalmazható, és ezen kívül távoltartás, nyomkövető, pártfogó felügyelet elrendelését írja elő a törvény.

Völner Pál elmondta, hogy a törvénymódosítás a Varga Judit igazságügyi miniszter által meghirdetett áldozatsegítés évének programjába illeszkedik. Ennek része, hogy ilyen jellegű ügyekben próbára bocsátás esetén is távoltartás és pártfogó felügyelet szükséges, bizonyos esetekben pedig meghosszabbodik az elévülési idő és foglalkozástól eltiltás is indokolt.

A szigorítás szükségességét jelzi többek között a tavaly Győrben történ súlyos bűncselekmény, amikor egy feltételes szabadságra bocsátott férfi megölte két gyermekét – jegyezte meg az államtitkár. A kormány zéró toleranciát hirdet az erőszak ellen – hangsúlyozta Völner Pál.

Korábban írtuk
Hirdetés
Hirdetés