Völner Pál azt mondta: az Európai Unió Bíróságának észt főtanácsnoka, Priit Pikamae a csütörtöki indítványában a bírói függetlenséggel kapcsolatos előzetes döntéshozatali ügyben megerősítette, hogy a büntetőeljárásban a tolmácsolásra vonatkozó magyar szabályozás megfelel az uniós jog által támasztott követelményeknek.

Hirdetés

Egyetértett a magyar kormánnyal abban is, hogy a bíróságnak nem kell vizsgálnia az ügyben a bírói függetlenséggel összefüggésben felvetett kérdéseket, mivel azok a Pesti Központi Kerületi Bíróság által beterjesztett alapüggyel nincsenek összefüggésben – tette hozzá.

Elmondta: ennek megfelelően a főtanácsnok azt javasolta, hogy a bíróság tekintse elfogadhatatlannak és ne válaszolja meg a bírósági vezetők kinevezésére, a bírák illetményére, valamint a fegyelmi eljárásra vonatkozóan megfogalmazott kérdéseket.

A kormány álláspontja továbbra is az, hogy az ügyben vizsgált szabályozás mind a bírósági eljárásban alkalmazott tolmácsolás, mind a bírósági vezetők kinevezése, mind pedig a bírói illetmény tekintetében összhangban áll az uniós jog által támasztott elvárásokkal – hangsúlyozta a parlamenti államtitkár.

Korábban írtuk

Völner Pál szerint a bírói illetmények kapcsán érdemes kiemelni, hogy azok 2020-tól jelentős mértékben emelkedtek, és három év alatt összesen több mint 60 százalékos illetményemelésre kerül sor, valamint hogy az illetményemelés figyelembe veszi a bírói és ügyészi illetmények azonos mértékének alapelvét.