Az ukrán elnök elmondta: kész megegyezni Oroszországgal ezekben.

Hirdetés

Elmondása szerint ezeket a kérdéseket Oroszországon kívül Magyarország is felveti

– idézi az ukrán elnököt a Karpat.in.ua.

„Úgy gondolom, hogy ilyen dolgokban meg tudunk egyezni, és ezeknek emberieknek kell lenniük. Nem lehet követelőzni, mondván »Nézzék, vannak ilyen kisebbségeink«. Mi már nem kisebbségeknek, hanem közösségeknek nevezzük őket. És azt mondják: »Voltak iskoláik, ahol magyarul, oroszul beszéltek«. Ez mind az egyenlő hozzáállás, tisztelet kérdése. Beszélünk ilyen dolgokról, és úgy gondolom, hogy az ilyen dolgok normálisak” – jelentette ki.

Előző nap kiderült továbbá az is, hogy Ukrajna csatlakozott a Nemzeti Nyelvi Intézmények Európai Szövetségéhez, amely hivatalosan is támogatja a többnyelvűséget és a kisebbségi nyelvek tiszteletét. Ezt Tarasz Kreminy nyelvi ombudsman jelentette be.„Ma az Ukrajnáért folytatott harc frontja egyben az ukrán nyelv honosításának frontja is. Ezért nagy megtiszteltetés számunkra, hogy csatlakozhatunk a nyelvi intézmények kontinentális családjához. Az EFNIL-tagság lehetővé teszi Ukrajnának, hogy stratégiát alakítson ki az ukrán nyelv mint az EU jövőbeli nyelvének törvényi védelmére” – mondta el.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára jelenleg nagyon fontos Európa vezető nyelvi intézeteinek támogatása – írja a Korrespondent.net.

(A hír eredetileg a Mandiner honlapján jelent meg, azt ERRE A LINKRE KATTINTVA érhetik el.)