A díjat 2001-ben alapították a VOLT Fesztivál főszervezői, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert. A VOLTfolió elsődleges küldetése tíz év távlatából is változatlan: mindazokat a médiumokat és médiaszemélyiségeket évről-évre elismerésben kívánja részesíteni, akik és amelyek a kultúra közvetítéséért a legtöbbet és a legjobb színvonalon tesznek.

A díjátadó gálát 3 éven át előbb Sopronban, majd két alkalommal Budapesten rendezték meg. Néhány év szünet után, 2011. július 1-jén, a VOLT Fesztivál keretében a Soproni Petőfi Színházban újra átadásra kerül a VOLTfolió Kulturális Médiadíj. A VOLTfolió szakmai partnere az MTI és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, társszervezője pedig a ProArt – Szövetség a szerzői jogokért, amely a “Vetted? KÖSZ!” című kampánnyal kapcsolódik az eseményhez.

A 2011-es VOLTfolió díjat EfZámbó István, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze tervezte. A VOLTfolió gálát július 3-án a Magyar Televízió felvételről közvetíti.

A nyolc médiaketagória mellett különdíjak is szerepelnek az idei nomináltakat felvonultató listán. Szavazni lehet a legjobb budapesti és vidéki klubokra – amelyek ugyan nem tekinthetők médiumoknak, a kultúraközvetítés terén betöltött szerepük azonban rendkívül jelentős. Ugyancsak különdíjat kap – a szakma szavazatai alapján – egy rádiós zenei szerkesztő, valamint a kuratórium tagjainak döntése szerint életműdíjat ad át az MTI.

A szavazás rendszere

A VOLTfolió Kulturális Médiadíj két részből áll: szakmai- és közönségszavazásból. A VOLTfolió alapítói szakmai kuratóriumot hívtak életre, amely tagjaiként elismert személyiségeket: elsősorban zenészeket, producereket, kulturális menedzsereket, rendezvényszervezőket és médiaszakembereket kértek fel.

A kuratórium feladata volt kiválasztani azt a félezer hazai “szakmabelit”, akiket a szakmai szavazásra kértek fel.

A szakmai szavazás május közepén lezárult. Azok a jelöltek, akik és amelyek a kategóriájukban a legtöbb jelölést elérték (kategóriánként 5-6 jelölt), részt vesznek a közönségszavazáson. A közönségszavazás június 20-ig tart a www.voltfolio.hu oldalon.

A VOLTfolió Kulturális Médiadíjat a Magyar Telekom is támogatja. “Kiemelt fontosságú számunkra, hogy a fiataloknak szóló ajánlataink és kedvezményeink mellett a Telekom mára a számukra különleges jelentőséggel bíró hazai könnyűzene egyik legnagyobb támogatója, amelynek kapcsán kiváló partnerekkel dolgozhatunk együtt a fesztiválokon és zenei eseményeken. Szeretnénk, ha a jövőben is minél színvonalasabb írások és tudósítások születnének a kulturális médiában, ez fontos a művészeknek és a közönségnek egyaránt. A VOLT Fesztivál kezdeményezése, a VOLTfolió Kulturális Médiadíj számunkra is kiemelt jelentőségü ügy, ezért szívesen álltunk mellé. Az emlékezetes pillanatok megosztásánál szeretnénk mindig ott lenni, hiszen együtt minden jobb, fesztiválozni, újságot olvasni, tv-t nézni, rádiót hallgatni is. Ezért is jutnak a cég zenei szponzorációs tevékenységében kiemelt szerephez a fesztiválok: a VOLT Fesztivál és a Heineken Balaton Sound” – mondta Liptay Gabriella a Magyar Telekom marketingkommunikációs ágazatvezetője, a VOLTfolió kuratórium tagja.

VOLTfolió nomináltak – 2011

TV-MŰSOR

Dob + Basszus live (m1)

Megasztár (TV2)

Sztársáv (m1)

X-Faktor (RTL Klub)

XXI.század (RTL Klub)

Záróra (m1)

TELEVÍZIÓS MŰSORVEZETŐ

Lévai Balázs (m1)

Sebestyén Balázs (RTL Klub)

Till Attila (TV2)

Tóth Gergõ (MTV)

Veiszer Alinda (m1)

RÁDIÓMŰSOR

Akusztik (MR2-Petőfi Rádió)

Kultúrfitnesz (MR2-Petőfi Rádió)

Magyar Hangok (NeoFM)

Morning Show (Class FM)

Starsky és hát jazz klub (radiocafé 98.6)

Utasellátó (radiocafe 98.6)

RÁDIÓADÓ

Class FM

MR2-Petőfi Rádió

Rádió1

radiocafé 98.6

Tilos Rádió

RÁDIÓS MŰSORVEZETŐ

Abaházi Csaba (Class FM)

Csiszár Jenõ (Class FM)

Frankó Roni & Lovász László (radiocafé 98.6)

Horváth Gergely (MR2-Petőfi Rádió)

Kalácska Gábor (NeoFM)

Sebestyén Balázs (Class FM)

MAGAZIN

HVG

Lángoló Gitárok

New Noise

WAN2

Zenészmagazin

ÚJSÁGÍRÓ

Dankó Gábor

Déri Zsolt

Kiss Krisztina

Németh Róbert

Wágner Gábor

ZENEI PORTÁL, ZENEI BLOG

Lángoló Gitárok

Music.hu

Quart

Recorder

Soundhead

Zene.hu

BUDAPESTI KLUB

A38

Corvintető

Dürer Kert

Gödör klub

Szikra

Zöld Pardon

VIDÉKI KLUB

Expresszó (Veszprém)

JATE Klub (Szeged)

Lovarda (Debrecen)

Pécsi Est Café (Pécs)

Rocktár (Kiskunfélegyháza)

A kuratórium tagjai:

Andrew G. Vajna, producer

Baksai Péter, a ShowTime Budapest Kft. vezetője

Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója

Dr. Tóth Péter Benjámin, az Artisjus Stratégiai és Kommunikációs Igazgatója

Besnyő László, Magyar Koncertszervezők Szövetségének elnöke

Fodor Gergely, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnöki Kabinet igazgatója

Fülöp Zoltán, díjalapító, a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound főszervezője

Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője

Geszti Péter, zenész, reklámszakember

Hegedűs László, a Multimedia Kft. Ügyvezető igazgatója

Jeszenszky Zsolt, a DJ-szövetség elnöke

Kovács Ákos, zenész

Liptay Gabriella, a Magyar Telekom marketingkommunikaciós ágazatvezetője

Lobenwein Norbert, díjalapító, a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound főszervezője

Lovasi András, zenész

Musinger Ágnes, a Mahasz igazgatója,

Pozsonyi Attila, DJ Pozsi

Szájer József, EP-képviselő, a VOLT Fesztivál fővédnöke

Szűts László, a ProArt elnöke

Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. vezetője

Zságer Balázs, zenész


VOLT és LESZ – Hungarikum 2001 kiállítás

A VOLT Fesztivál ad otthont 2011. június 29. – július 2. között az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége hivatalos záróbulijának. Erre az alkalomra az EU 27 tagállamából több ezer fiatal érkezik Sopronba, részben azzal a szándékkal, hogy megismerjék a fiatalos Magyarországot.

A VOLT Fesztivál szervezői elhatározták, hogy a külföldi vendégeknek az itt élő fiatalok, elsősorban a fesztiválok célcsoportját alkotó 16-35 év közötti korosztály szemüvegén át kívánják bemutatni 2011 Magyarországát.

Első körben a www.volt.hu/hungarikum oldalon várták a közönség javaslatait: melyek azok a tárgyak, tájak, ételek, italok, események, kik azok személyek, akik és amelyek közel állnak a mai fiatalokhoz, mit tartanak korszerűnek, “trendinek”, melyek a “mai” Hungarikumok.

A VOLT szervezői úgy gondolják, 26 külföldi tagállam fiataljai számára igazán izgalmas lehet látni, Magyarországnakpedig fontos megmutatni, hogyan élik a hétköznapjaikat a magyar fiatalok: mit olvasnak, hová járnak szívesen, mit esznek-isznak, mire és kire büszkék igazán – a múltból és a jelenből egyaránt. Közel tízezer beérkezett ajánlásból a legnépszerűbbekre június 20-ig ugyancsak az Interneten szavazhat a közönség.

A szavazás végén a TOP 20 2011-es “Hungarikumból” a VOLT Fesztiválon nyílik kiállítás.

A kiállításhoz valamennyi helyezettről egyedi illusztrációt készít Krasznai János fotóművész, az egyes fényképeket pedig Ligeti Nagy Tamás frappáns szlogenekkel egészíti ki. A VOLTosok – Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert – minden “új Hungarikumhoz” ismert közéleti személyiségeket kértek fel, néhány mondatban mondják el személyes kötődésüket, emlékeiket, ajánlásukat. A leírások magyar, német és angol nyelven lesznek olvashatók. A kiállítás anyagából album is készül, a Magyar Turizmus Zrt. pedig a tervek szerint más országokban is bemutatja a magyar fiatalok büszkeségeit felvonultató tárlatot.

A beérkezett ajánlások ABC-sorrendben, amelyekre szavazhat a közönség:

Balaton

C-vitamin

Erős Pista

Fröccs

Gulyás

Herendi Porcelán

Kolbász

Lángos

Magyar népmesék

Magyar vizsla

Makói hagyma

Pálinka

Pick szalámi

Pirospaprika

Pörkölt

Puli kutya

Puskás Öcsi

Rubik kocka

Sziget Fesztivál

Szikvíz

Szürkemarha

Tankcsapda

Tisza cipő

Túró rudi

Unicum

VOLT Fesztivál

WAMP

Megköszönjük…

A zenészek énekelnek, zenélnek, dalokat írnak, koncerteznek, CD-ket készítenek, s mindezt a közönségnek teszik. A cél örömet, jó hangulatot, élvezetet okozni.

De ne feledjük: ez egyben a munkájuk, hivatásuk is, ebből élnek.

A zenei alkotókat – azok közös jogkezelő szervezetein keresztül – képviselő ProArt – Szövetség a Szerzői jogokért most induló új kampányában – melynek része a VOLTfolió Kulturális Médiadíj támogatása is – ezt a fontos üzenetet igyekszik eljuttatni a média, ezáltal a közönség felé.

Az alkotók köszönik, hogy mindannyian megtiszteljük a munkájukat, köszönik, hogy megtiszteljük őket – azzal is, hogy fizetünk a munkájukért.

Hol kaphatunk egy KÖSZ!-t?

Kedvenc előadóinkat erkölcsileg és anyagilag is elismerjük, amikor fizetünk a zenéért. Ezt számos különböző formában tehetjük.

– Ha megvásároljuk a lemezüket

– Ha legális online zeneáruházból töltjük le a dalaikat számítógépre vagy mobiltelefonra

– Ha jogdíjat is tartalmazó írható lemezt, pendrive-ot, stb. vásárolunk

– Ha olyan szórakozóhelyen bulizunk a zenéjükre, ahol megfelelően fizetik a jogdíjakat

Számos forma, régi vagy új értékesítési csatorna létezik, akár a fentieken kívül is. A lényeg, hogy fizessünk a zenéért, ha szívesen hallgatjuk. Amennyiben így teszünk, lehetővé tesszük a művészek számára, hogy tovább alkossanak.

Nyeremények

A legális zenefelhasználással, vásárlással nem csak a művész, a közönség is nyer!

Aki megtisztelte kedvenc előadóit azzal, hogy megvette a CD-jüket, a vásárlást regisztrálva fesztiváljegyeket, bérleteket nyerhet – akár egész nyárra! Részletek a www.kösz.hu weboldalon és a kösz.hu Facebook oldalán.