A vonósnégyes-fesztivál évek óta a fiatal muzsikusgeneráció világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye, 2013-ban díjnyertes angol, francia, dán, cseh, román és persze magyar vonósnégyesek koncertjeit élvezheti a majd közönség.

A felújított Marionettszínház átadója, május vége óta több mint félszáz hangversenyt láthatott-hallhatott itt a közönség, köztük a komolyzene, az opera és a jazz olyan világsztárjait, mint Elena Mosuc, Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan, Monica Groop, Jan Garbarek, a tíz Grammy-díjas Take6 vagy éppen Jean Luc Ponty.

A VI. Haydn Vonósnégyes-fesztivált szeptember 6-án, pénteken este a Doric String Quartet hangversenye nyitja. Az együttes a neves Gramophone Magazine szerint “az egyik legjobb fiatal vonósnégyes”, és amelynek tagjai “lenyűgöző mondanivalóval bíró muzsikusok”. A Doric String Quartet fellépéseit mind a közönség, mind pedig a kritika elismeréssel követte szerte a világon. A vonósnégyes több más, rangos kitüntetés mellett 2008-ban első díjat nyert az Oszakai Nemzetközi Kamarazenei Versenyen Japánban, valamint második helyezett lett az első Paolo Borciani Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen Olaszországban.

Másnap, szeptember 7-én izgalmasnak ígérkezik a Quator Voce fellépése az Esterházy-kastély Haydn termében. Néhány év leforgása alatt, Quatuor Ysaye vezetésével a Voce több díjat is elnyert nemzetközi versenyeken, többek között Genfben, Cremonában, Bécsben, Bordeaux-ban, Grazban és Londonban. A kvartett nagy örömmel szakítja ki a klasszikus zenét a koncerttermek hagyományos kereteiből, és a zenei kifejezés számos különböző formájával kísérletezett már: új “hangot” kölcsönöztek például a némafilm mesterműveinek, Murnau, Lubitsch, Keaton, Vidor és Pabst filmjeinek.

Az idei Haydn Vonósnbégyes-fesztivál egyik sztárfellépője a szeptember 8-án, vasárnap este koncertező, kolozsvári illetőségű Arcadia vonósnégyes, amely igen rövid idő alatt szép nemzetközi sikereket tudhatott magáénak. Már a 2006-os kolozsvári Mozart-fesztivál keretében tartott vonósnégyes-versenyen I. díjat nyertek. 2009-től az „European Chamber Music Academy” tagjai. 2009-ben első díjat nyertek a hamburgi nemzetközi kamarazenei versenyen, 2012-ben pedig megnyerték a Yehudi Menuhin által alapított Londoni Wigmore Hall Nemzetközi Vonósnégyes Versenyt is.