A magyar animáció fénykorának alkotásait, – egyebek mellett a Vuk, a Süsü, a sárkány és a Szaffi című rajzfilmeket – láthatják a családok szélesvásznon, modern körülmények között. Az érdeklődők „időutazáson” vehetnek részt, hiszen a fesztivál kínálatában az utóbbi évek 3D-s filmjei, a többi között a Fel!, a Jégkorszak 3 és a Rio is szerepel. Az esemény az éppen november elején mozikba kerülő Tintin kalandjai című animációs film IMAX 3D gálavetítésével zárul, melyre a helyszíni vetélkedőkön nyerhetnek belépőt a szerencsések – tájékoztatott Vidra Orsolya, a port.hu kommunikációs vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A belépőjegy vetítésenként és egyénenként 750 forint, családoknak 2800 forint, a szakmai programokra 150 forint.

A Cinema City Aréna előterében ingyenes kísérőprogramok – interaktív koncertek, bábelőadások, kreatív foglalkozások – szórakoztatják a látogatókat. Fellép az Alma Együttes, az Apacuka, a Kolompos Együttes, a Mosoly-go-k és a Tünet Együttes. A gyerekeknek a mesefigurák alkotói, megszemélyesítői, magyar hangjai mesélnek, így például Pogány Judit, Bodrogi Gyula, Kálloy-Molnár Péter és Geszti Péter.

A nagyobbak szakmai előadásokon, workshopokon ismerkedhetnek meg az animáció-készítés technikáival, trükkjeivel, vágási módszereivel, valamint a szinkron és a filmzene kulisszatitkaival. Előadást tart és kerekasztal-beszélgetésekben vesz részt a többi között Báthory Orsolya, Buda Gábor, Cakó Ferenc, Dezsőffy Rajz Katalin, Scherer Péter, Varga Zoltán és Zányi Tamás. A rendezvény házigazdája Jelisztratov Szergej, az 1970-es évek gyerekfilmjeinek sztárja.

A különbség a 30 évvel ezelőtti és a mostani filmkészítés között természetesen a körülmények és a technika. Emellett a Vukban és a Szaffiban „csak” egy-egy szerepet kellett megformálni, míg a Bogyó és Babócában körülbelül 80-at – mondta el Pogány Judit színművész. A kis Vukot úgy kellett eljátszani, kitalálni, hogy még nem volt meg a film. Dargay Attila animációs filmrendező „csodálatos személyiség volt, melegszívű és derűs”, rajzterveket mutatott, majd odaadta a szöveget és készülhetett a hangfelvétel. A mikrofon előtt állva könnyeket hullattam, mert „éreztem, hogy kicsi vagyok, éhes vagyok és egyedül vagyok” – idézte fel Pogány Judit a munka folyamatát. A Bogyó és Babócában a főszereplőkön kívül az összes barátot, így a szúbogarat, vagy a sünit is meg kell szólaltatni, ezért minden szereplő szövegét más-más színű tollal húzta alá segítségként. Mint mondta, otthon nem szokott hangosan próbálni, de sokat gondolkozik a figurák jellemén.

Bodrogi Gyula színművész arról beszélt, hogy a Süsü az egyik legkedveltebb szerepe lett, melyet a közönség is nagyon szeretett. A mesefigurák megszólaltatása talán a szinkronizáláshoz, vagy a rádiózáshoz hasonlít, de teljesen más, mint a színház – fogalmazott. Akkoriban úgy készültek az animációs filmek, hogy először „megcsináltak egy rádiójátékszerű történetet”, ebből lett a film, melyet újra leszinkronizáltak – mesélte.

A fesztiválon az érdeklődők a felsoroltakon kívül megtekinthetik a többi között a Lúdas Matyit, a Pom-Pom meséit, a Macskafogót, valamint a Madagaszkár2, a Gru és az Így neveld a sárkányodat című mozgóképeket. A családi rendezvényen lesznek mama-bababarát, azaz félhomályban, csökkentett hangerő melletti vetítések is.

További információt a www.port.hu/csaladifilmfesztival oldalon olvashatnak az érdeklődők.

(MTI)