A fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy ’56 hősei kétszer haltak meg: az életüket adták a forradalomért, de meghaltak akkor is, amikor a kezüket hátradrótozva, arccal lefelé temették el őket, öt-hat embert egy sírba.

„Bár a testet fel lehet akasztani, meg lehet semmisíteni fizikailag, de a lélek az szabad marad. A lélek, az emberi értékrend mozgatórugója elszáll a testből. Ezt nem tudják megsemmisíteni. Emlékezni kell a hősiességükre, nemcsak 12 napon keresztül, de itt vannak bennünk egy életen át” – tette hozzá a politikus.

A mintegy 150 fős emlékező menet indulása előtt megkoszorúzták a forradalom két helyi vezéregyéniségének, Némethi Lászlónak és Mészáros Gábornak az emléktábláját. Ezt követően a rendőrség épületénél emlékeztek az áldozatokra; ott egykor Korbely János százados tüzet vezényelt felkelők egy csoportjára, amely nem használta fegyvereit; a lövések következtében három ember meghalt.

Az emlékmenet a baji laktanyánál ért véget. Annak idején itt a laktanyától fegyver nélkül távozó bányászokra gépágyúból nyitottak tüzet; nyolcan meghaltak. Később csak két áldozatot lehetett azonosítani, a többiek sírjára a forradalom leverése után másokat rátemettek.

(MTI)