Fotó: Vermes Tibor/Demokrata, archív
Hirdetés

Az ellenzéki politikusok kezdetben a járványügyi szigorításokat nem tartották elegendőnek, majd leginkább a koronavírus-törvényt támadták, legújabban pedig a kormány gazdaságélénkítő lépéseit kifogásolják. A tényadatok ugyanakkor azt mutatják, hogy Magyarország lépett fel az egyik leghatékonyabban a koronavírus-járvánnyal szemben Európában, itt az egyik legalacsonyabb a fertőzöttségi és halálozási szint a lakosságszám arányában – írja szerdán megjelent elemzésében Deák Dániel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzáteszi, szintén hamisnak bizonyultak a tesztelések és a koronavírus-törvény kapcsán megfogalmazott ellenzéki állítások, a magyar gazdaságvédelmi intézkedések pedig nemzetközi szinten is figyelemre méltóak. Hasonlóan lyukra futott az ellenzék az érettségi megtartásának támadásával is. 

Tovább hitelteleníti az ellenzéki támadásokat, hogy sok ellenzéki vezetésű önkormányzat – például a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat – nem lépett időben a járvány megfékezése érdekében, ráadásul az általuk sokszor hangoztatott szociális érzékenységet figyelmen kívül hagyva, azonnal megszorításokba kezdtek.

A XXI. Század Intézet tételesen cáfolja az ellenzéki álhíreket. Deák Dániel elemzésében így kitér a kormányzati intézkedéseket ért bírálatokra, arra, hogy koronavírus-törvény nem ütközik uniós jogszabályokba, valamint szót ejt az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kudarcairól is.

Korábban írtuk

„A kormányzati intézkedések mellett a tényadatok kapcsán is számos álhír jelent meg. Több ellenzéki politikus is azt állította, hogy Magyarország nem kezelte megfelelően a járványt. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, független parlamenti képviselő, például az Országgyűlésben azt állította, hogy a világon arányaiban Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus-járvány következtében” – írja Deák Dániel.

„A tényadatok szerint ugyanakkor hazánk kezelte az egyik leghatékonyabban a járványt, hiszen Magyarországon van a lakosságszám arányában az egyik legkevesebb fertőzött, illetve a halálozások száma is jóval alacsonyabb az uniós átlagnál” – teszi hozzá.

Forrás: XXI. Század Intézet

„Az egymillió lakosra jutó elhunytak száma Belgiumban a legmagasabb (754,8 fő), de nem sokkal jobb a helyzet Spanyolországban (567,8 fő), Olaszországban (506,3 fő) és Franciaországban (393,6 fő) sem. Ezeket az országokat Hollandia (315,9 fő), Svédország (315,2 fő) és Írország (297,3 fő) követi. Hazánkban az egymillió lakosra jutó koronavírusban elhunyt személyek száma jelenleg 42,3 fő, amivel hazánk az ellenzéki híresztelésekkel ellentétben a legalacsonyabb értékekkel rendelkező országok között foglal helyet.”

A teljes elemzés ITT olvasható.