Hirdetés

Szerdán Karácsony Gergely korábbi munkahelye, a Medián közölte a legfrissebb felmérését, amiből kiderült, hogy a Fidesz-KDNP februárhoz képest áprilisban növelte a táborát és ha most vasárnap lenne egy parlamenti választás, akkor azt a kormánypártok megnyernék – emelte ki Deák Dániel legújabb videóelemzésében.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: ez jól beleillik abba a trendbe, amit az elmúlt napokban közölt felmérések mutattak, hiszen az összes magyarországi közvélemény-kutató cég felmérése a Fidesz erősödését és többségük a baloldal gyengülését jelzik.

Mindez komoly politikai siker a kormánypártok részéről, hiszen az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány harmadik hullámának következtében súlyos válsághelyzetet élt át az ország, aminek hatására a legtöbb európai ország kormányának népszerűsége csökkent vagy jóesetben stagnált – emelte ki az elemző. Elmondta, az adatok azt jelzik tehát, hogy a baloldal nem tudott politikai szempontból profitálni a krízishelyzetből, így most már csak az előválasztástól remélhetik azt, hogy javul a társadalmi megítélésük.

Deák Dániel az előválasztással kapcsolatban megjegyezte: az azzal kapcsolatos reményeket ugyanakkor túlzóak, hiszen egyre egyértelműbb, az előválasztáson nincsen valódi döntési lehetősége a szavazóknak, a baloldali pártok vezető megállapodtak már a legtöbb egyéni körzetről, illetve arról is, hogy Karácsony Gergely lesz majd a közös miniszterelnök-jelölt. Ez mindenképpen azt eredményezheti, hogy a várt mozgósító hatás elmarad az előválasztás során és a bizonytalan szavazókat sem lehet majd azzal bevonzani az ellenzéki szavazói táborba.

Korábban írtuk

Szintén komoly probléma számukra, hogy a baloldali pártok ismét önmagukkal vannak elfoglalva, hiszen a kommunikációjuknak a legnagyobb részét az előválasztással kapcsolatos tárgyalások és bejelentések teszik ki – emelte ki az elemző.

A teljes cikket a Magyar Hírlap oldalán olvashatja.