Fotó: MTI/Máthé Zoltán, archív
Hirdetés

Közleményükben azt írták: „jól mutatja a Párbeszéd politikusainak alkalmatlanságát, hogy ahelyett, hogy megpróbálnák a témát levenni a politikai napirendről, több sajtótájékoztatót is tartottak az ügyben, ráadásul számos ellentmondásba keveredtek”.

Emlékeztettek: múlt csütörtökön szivárgott ki az a hangfelvétel, amelyen „Karácsony Gergely kendőzetlenül beszél a zuglói politikai helyzetről, az ellenzéki együttműködés problémáiról, illetve az MSZP sötét ügyeiről”. A kiszivárgott beszélgetés „Karácsony Gergely őszödi beszédeként” jelent meg a nyilvánosságban, amelyben – mint írták – gyakorlatilag egyértelművé teszi, hogy „a baloldal maffiamódszereket alkalmaz a fővárosban”.

Karácsony Gergely alkalmatlan

Karácsony Gergelyék még arra is alkalmatlanok, hogy egyenesen megválaszoljanak egy kérdést.Ne bízzuk rájuk a várost!

Gepostet von Fidelitas am Mittwoch, 2. Oktober 2019

A hangfelvétel napvilágra kerülését követően az ellenzéki oldalon azonnal titkosszolgálati módszerekről beszéltek és a kormánypártokat vádolták meg annak elkészítésével. Miközben a hírt elsőként ellenzéki sajtótermékek tálalták, ráadásul – mint megjegyezték – ez már a sokadik olyan felvétel, amelyen ellenzéki politikusok „kellemetlenebbnél kellemetlenebb kijelentései” hallhatóak. Példaként említették Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét is, amit a volt miniszterelnök szerint MSZP-s politikusok hoztak napvilágra.

A XXI. Század Intézet szerint Karácsony Gergely feltehetően egy „újabb balliberális belső leszámolás áldozata” lett, amelynek egyik legnagyobb haszonélvezője a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) lehet. Ennek kapcsán felidézték, hogy a DK-vezér 2014-ben egyértelművé tette: „Demokrata Párt” név alatt szeretné egyesíteni az ellenzéki oldalt, amelynek vezetője vélhetően saját maga lenne.

Hozzátették: mostanra már csak az MSZP és főként Karácsony Gergely áll Gyurcsány Ferencék útjában. Úgy vélik, emiatt is indították el a baloldali előválasztáson Karácsonnyal szemben Kálmán Olgát. Ekkor azonban nem sikerült áttörést elérniük, így csak akkor van esélyük, ha Karácsony Gergely nem győz október 13-án, hiszen ezután a zuglói polgármester a politika margójára szorul. Ebben az esetben egyenes az út Dobrev Klára előtt, akit vélhetően azért épített fel az EP-választás kampányában Gyurcsány Ferenc, hogy 2022-re az ellenzék miniszterelnök-jelöltje lehessen, egy DK vezette új formáció élén – fejtette ki az intézet.

A XXI. Század Intézet elemzésében azt írta: Karácsony Gergely és párttársai azzal, hogy napirenden tartják a hangfelvétel ügyét, újabbnál újabb nyilatkozatot adnak a témában, saját választási esélyeiket rontják, „hiszen a téma rendkívül kellemetlen számukra”, ráadásul a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint jelentősen rontott Karácsony népszerűségén.