Hirdetés

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) kiemelte: a februári infláció 25,4 százalékos volt, ami egy minimális csökkenés után platón tetőzésnek tűnik, az élelmiszerdrágulás pedig még mindig kiemelkedő, 40 százalék feletti. A nyugdíjjellegű kifizetések és a keresetek emelkedése azonban nem hasonló mértékű és a családtámogatások is inflálódnak.

Szerinte a kormány képtelen megfékezni a brutális inflációt, sőt a Fidesz által bevezetett hatósági ársapkák tovább rontanak a helyzeten, ezért azokat azonnal el kell törölni, a nélkülözőket pedig célzottan kell segíteni.

Hozzátette: a magyar államkasszának mintegy 1500 milliárdos többlet adóbevétele van, és az „inflációs extraprofitot” elteszi a kormány. Ezt a Jobbik egy Nemzeti Élelmiszertámogatási Programban igazságos módon visszaadná a nélkülöző családoknak.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára jelezte: a kormány úgy gondolja, ha munka van akkor minden van, az élelmiszerárak növekedése pedig egész Európában megfigyelhető, amelyért egyrészt a történelmi mértékű aszály, másrészt az orosz-ukrán háború hatásai, de még inkább az arra válaszul érkező elhibázott szankciók tehetők felelőssé.

Hangsúlyozta: a kormány most is megőrzi, sőt lehetőségek szerint bővíti a családoknak járó juttatások körét. A kormányzati intézkedéseket ismertetve kiemelte: szociális gyermekétkeztetésre minden korábbinál több, százmilliárd forintot fordít a kormány, a kormány családtámogatásokra több mint 3300 milliárd forintot, a GDP 4,3 százalékát költi.

Korábban írtuk