Hirdetés

– Minek köszönhető a kimagasló eredmény?

– Polgármesterként úgy vélem, az eredmény jól tükrözi a kormánnyal és Vigh László országgyűlési képviselővel, valamint Palkovics László miniszterrel közösen folytatott városépítő munka sikerességét. Ha felidézzük, hogy milyen volt a település helyzete 2010 körül, és hová jutottunk el 2022-re, azt hiszem, a végeredmény önmagáért beszél. A zalaegerszegiek értékelték, hogy az elmúlt évtizedben mennyi fejlesztés, beruházás jött létre, hány munkahelyteremtő projektet sikerült megvalósítani. A választók jó véleménnyel voltak a kormány munkájáról, és kevésbé rokonszenveztek az ellenzék extrém, lakosságidegen terveivel, a rezsicsökkentés eltörlésétől a háborús részvételig.

– Mekkora része lehetett az eredményben a Fidesz helyi szervezetének, amelynek ön az elnöke?

–Tudatos pártépést folytatunk, amelyben nagyon sok fiatal is részt vesz önkéntesként. Jómagam 2005-ben lettem a Fidesz helyi kampányfőnöke, tehát csaknem húsz éve kezdtük el a közös munkát Kubatov Gábor országos párt- és Molnár Ágnes regionális igazgatóval. Ma már hihetetlennek tűnik, de akkor jóformán pár tucat ember segítette a helyi kampánymunkát. Számuk mára ötszázra emelkedett. Fontosnak tartom, hogy erre az elkötelezett csapatra „folyamatosan gondozott élő faként” tekintsünk, töretlenül egyben tartva a közösséget, nem csupán négyévente, az éppen aktuális választáson csatasorba állítva őket.

Korábban írtuk

– Hogyan erősítik a közösséget kampányidőszakon kívül?

– Évente rendezünk több száz fős vacsoraesteket segítőinknek a városban és a különböző városrészekben, de rendszeresek az előadások is. Nagyon jó a kapcsolatunk a helyi civil szervezetekkel, köztük a Zalai Polgári Körök Egyesületével, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetséggel és a Rákóczi Szövetséggel is. Ezeknek a társadalmi szervezeteknek természetesen nem az a feladatuk, hogy pártpolitikát folytassanak vagy kampányoljanak, hanem hogy összefogják a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget valló embereket.

– A befektetett munkának, illetve annak fényében, hogy Zalaegerszeget 1994 óta Fideszes polgármester vezeti, magától értetődő volt ön számára a győzelem?

– Bevallom, az országos diadal mértékén azzal együtt is meglepődtem, hogy eleve bíztam a sikerben. Ugyanakkor, ha az elvégzett munka mennyiségét nézem, már nem is annyira váratlan a végeredmény. Nem lehet megnyerni egy vidéki választókerületet úgy, hogy az ellenzéki jelölt a szavazás előtt néhány alkalommal jelenik meg a területen, és várja, hogy az eredmény az ölébe pottyanjon! Vigh László országgyűlési képviselőnk például évente 400 választókerületi eseményen vesz részt, és valóban odafigyel az emberek problémáira. A helyiek ismerik őt, hiszen aktívan jelen van a mindennapjaikban, amit szívesen vesznek, de lényegében el is várnak tőle.

– A 2018-as eredményét is megjavító, 56,8 százalékos szavazati arányt elérő Vigh László a megyei és városi vezetőkkel fenntartott kiváló kapcsolat mellett a foglalkoztatásban elért eredményeket emelte ki a siker egyik okaként a Zalaegerszegi Városi Televízióban adott interjújában. Egyetért vele?

– Igen, látványos eredmény, hogy 2014 és ’22 között négyezer új munkahely jött létre a városban!

– Ön a Magyar Demokrata decemberi újságcikkében úgy fogalmazott, hogy 12 gazdasági beruházás zajlik vagy kezdődik Zalaegerszegen, összesen 165 milliárd forint értékben, amelyek további munkahelyeket teremtenek majd. A választások után attól volt hangos a baloldali sajtó, hogy a kampányidőszak alatti kifizetések és az orosz–ukrán háború kitörése miatt nehéz időszakra számíthat az ország, megszorító intézkedésekre is szükség lehet. Veszélybe kerültek-e az említett fejlesztések?

– Ettől nem kell tartanunk. A közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök hivatalosan is átadta az Európában egyedülálló ZalaZone Járműipari Tesztpályát. Hamarosan elkészül a világ egyik legjelentősebb kutató-fejlesztő vállalatának, az AVL-nek a bázisa, és idetelepül a Bosch-csoport kutatóközpontja. Felépült a Rheinmetall-gyár is, csak hogy néhány példát említsek. Egytől egyig olyan beruházásokról van szó, amelyek jelentősége a kutatáshoz, fejlesztéshez és innovációhoz kapcsolódóan világszinten is megkérdőjelezhetetlen. A nemzetközi tapasztalatok alapján az ilyen típusú cégek forrásai a gazdasági nehézségek időszakában sem csökkennek, a recesszió elmúltával ugyanis ezekre támaszkodva vehet újra lendületet a gazdaság.

– Hány új munkahelyet teremtenek a folyamatban levő beruházások?

– Úgy tervezzük, hogy 2024-ig, a jelenlegi önkormányzati ciklus végéig további kétezer új munkahely jön létre a megyeszékhelyen.

– Ebben az évben különleges jubileumot is ünnepelnek…

– Ráadásul kettőt is! Idén ünnepeljük településünk neve első, 1247-es írásos említésének 775. évfordulóját. De arra is emlékezünk, hogy 290 évvel ezelőtt itt épült fel a vármegyeháza, vagyis csaknem háromszáz éve folyamatosan és hivatalosan is Zalaegerszeg a megye székhelye. A Modern városok program keretében felújított Göcseji Múzeum hamarosan megnyíló új állandó tárlata a város közel 800 éves történetéről is hitelesen mesél majd a látogatóknak.

A Fidesz–KDNP pártlistás eredményei a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban a 2022-es országgyűlési választáson százalékban

Zalaegerszeg 52,0
Sopron 51,7
Szombathely 51,5
Debrecen 50,9
Baja 50,7
Győr 50,3
Szekszárd 50,1
Esztergom 49,5
Salgótarján 49,3
Kecskemét 49,3
Székesfehérvár 47,5
Kaposvár 47,5
Nagykanizsa 47,0
Érd 46,9
Nyíregyháza 46,7
Eger 46,2
Tatabánya 46,2
Hódmezővásárhely 45,5
Békéscsaba 45,0
Miskolc 44,5
Szolnok 44,0
Veszprém 43,4
Pécs 42,4
Dunaújváros 40,8
Szeged 39,0