Az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Fotó: mti, donka ferenc
Fotó: MTI, Donka Ferenc

Az intézkedés arra is kiterjed, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat.    
    
Szerdán újabb megbetegedést fedeztek fel Magyarországon, a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő nagylétszámú kacsatartó gazdaságban mutatták ki a madárinfluenzát. A tájékoztatás szerint a fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság. 
    
A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott.
    
A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött állomány leölését az állategészségügyi szolgálat szakemberei már a gyanú alapján megkezdték.
    
Az elmúlt napokban több európai országból is tájékoztatás érkezett arról, hogy elhullott vadmadarakban azonosították a madárinfluenza megbetegedést. A betegségről, az aktuális információkról a Nébih honlapja folyamatosan frissül.
    
A Békés megyében egy hete kimutatott madárinfluenza-vírus miatt már hét Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról, köztük Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hong-Kong és Szingapúr.

(MTI)