Fotó: MTI, archív
Hirdetés

A kerületi ellenzéki képviselőjelöltek szerdai budapesti bemutatkozó sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet azt mondta: megválasztásuk esetén a kerület versenyképes, gyermek- és idősbarát, továbbá akadálymentes és vállalkozásbarát lenne.

A tizennégy közös ellenzéki önkormányzati képviselőjelölttel gyorsítanák és javítanák a főváros belső részeinek megközelíthetőségét közlekedésszervezéssel és buszfolyosók létesítésével, illetve a meglévők bővítésével. Új P+R parkolókat is építenének – közölte, hozzátéve, hogy „a sok év óta vágyott” strandot is megépítenék.

Gy. Németh Erzsébet elmondta, szeretnék, hogy a kerület zöldfelülete „a mindennapokban szolgálhassa az embereket”; folytatni akarják a megóvását, gondozását és a Rákos-patak revitalizációját. Megoldanák a sok éve problémát okozó vízelvezetést és a kerületi szakrendelés bővítését. A várólisták csökkentése érdekében diagnosztikai gépeket szereznének be, az időseknek gyógyszer- és egyéb támogatást is bevezetnének.

Az ellenzéki összefogás hat pártjának képviselői közül Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő, a párt budapesti elnöke azt emelte ki, hogy az ellenzéki pártok azért fogtak össze, hogy a XVII. kerület élhető legyen, és egy olyan városvezetés álljon fel, amely a kerületben élők érdekében dolgozik.

Pap László (LMP) kerületi önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a Fidesz 2006 óta vezeti a kerületet, és az utóbbi ciklusban érezhetően „elfáradt”. Kevesebb fejlesztés történt, és az önkormányzati munka ellaposodott, ezért fel kell rázni a kerületet és új, fejlődő pályára kell állítani – fűzte hozzá.

Lukoczki Károly, az MSZP kerületi elnöke azt mondta: az ellenzéki szövetség létrejöttével „választható, valós alternatívát tudnak kínálni a lakosságnak”.

Buzinkay György, a Momentum országos elnökségének tagja arról beszélt, hogy a Fidesz „helytartója” csak úgy győzhető le, ha összefog az ellenzék. Az összefogásba a Momentum új lendületet hoz – mondta.

Kis Miklós, a Párbeszéd kerületi képviselőjelöltje azt mondta: nem egyszerűen együttindulásról van szó, hanem bizonyos alapértékekben az összefogásban részt vevő pártok megállapodtak. Ezek között szerepel a szociális ügyekre érzékeny önkormányzat működtetése is.

Gy. Németh Erzsébetet kérdezték arról, hogy mi alapján döntik el, mely kerületben lehet együttműködni a Jobbikkal. Példaként említették a Niedermüller Péter közös polgármesterjelölt által korábban mondottakat, miszerint a VII. kerületben nem lehet. Gy. Németh Erzsébet azt válaszolta, hogy a DK a Jobbikkal budapesti szinten együttműködik, de az együttműködésnek „különböző válfajai vannak a kerület sajátosságait illetően”, a XVII. kerületben közösen indulnak.

Elmondta azt is, hogy az ígéretként elhangzottakra lenne forrás, és európai uniós pénzekre is lehetne pályázni.