Családban a jövő❗👨‍👩‍👧‍👧Lezárult a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs első napja. A mostani alkalom is bizonyította, hogy…

Posted by Zsigó Róbert on Thursday, September 23, 2021
Hirdetés

Az államtitkár kiemelte: a kormány 2010 óta úgy segíti a gyermekvállalást, hogy eközben senkinek nem ad életvezetési tanácsokat. „Mi csupán biztosítjuk a kereteket és a feltételeket ahhoz, hogy amennyiben egy pár gyermeket szeretne vállalni, annak ne legyen sem pénzügyi, sem egyéb akadálya” – mondta.

Zsigó Róbert kiemelte: Magyarország aktív résztvevője az Európai Unióban folyó vitáknak. „Igyekszünk érvelni”, ez azonban sokszor nehéz, mert az Európai Unió intézményvezetőinek többsége nem támogatja az olyan értékeket, mint a család, a nemzet vagy a hit – jelentette ki.

Pedig – az államtitkár meglátása szerint – éppen most, a globalizáció, a népvándorlások és a világjárványok korában lenne a legnagyobb szükség arra, „hogy megerősítsük elkötelezettségünket a hagyományos értékeink mellett”.

A családi közösség az értékátadás legfontosabb színtere, így a család védelme egyszerre fakad a keresztény értékrendből és járul hozzá a keresztény létforma védelméhez is – vélekedett Zsigó Róbert.

Korábban írtuk

Kitért arra: mivel a magyar kormány döntéseinek középpontjában a nemzet és a család áll, a jövőt meghatározó kérdéseket, így például a fenntarthatóságot is ebből a nézőpontból vizsgálja.

A közbeszédben gyakran van szó a fenntartható fejlődésről, a környezeti fenntarthatóságról, de ezekben a vitákban kevés szó esik a gyermekvállalás pozitív szerepéről. Holott a demográfiai folyamatok alapvetően befolyásolják a jövőt. A nyugati világban nem születik elég gyermek, a társadalom idősödik, és ez hosszú távon kedvezőtlen hatással van a nemzetekre – mondta.

Megjegyezte, sokan a gyermekvállalás „számlájára írják a környezeti kihívások súlyosbodását” és lebeszélik az embereket a családalapításról, hogy ezzel védjék meg a bolygót. Azonban ezt az érvelést elfogadva a Földért vívott harcban „oda jutnánk, hogy a végén nem lenne kinek megőrizni a jövőt”.

A család nem a problémát, sokkal inkább a megoldást jelenti. A Föld fenntarthatóságát nem a felelős gyermekvállalás és gyermeknevelés veszélyezteti, sokkal inkább a pazarló életmód – tette hozzá.

Álláspontja szerint megfelelő politikai támogatással ugyanakkor „elérhetjük, hogy a pazarló kényelmet a tudatos, felelős tervezés váltsa fel”.

Megjegyezte, egyes kutatások azt is bizonyították, hogy a gyermekes családok jóval elkötelezettebbek a környezetvédelem iránt. Hiszen a környezeti fenntarthatóság értékeit a leghatékonyabban az otthoni példamutatással, felelős neveléssel lehet átadni. A családoknak pedig kiemelten fontos, hogy egy élhető bolygót hagyjanak maguk után. „Amit mi teszünk, azt a gyerekeink, az unokáink és a jövőnk érdekében tesszük” – tette hozzá Zsigó Róbert.

A kétnapos demográfiai csúcs péntek reggel folytatódik.