Sem a sportminisztériumi pályázatok eredményét, sem Zuschlag János büntető ügyének menetét nem próbálta meg befolyásolni – ez a két legfontosabb állítása a miniszterelnök ma nyilvánosságra hozott vallomásának. A kecskeméti ügyészségen még múlt év szeptemberében tett beszámoló leirata szerint a kormányfő úgy összegezte a sportminisztériumi pályáztatás menetét, hogy a döntés előkészítés nagy részét az ifjúsági tárca háttérintézményeként működő Mobilitás intézte. Ezután a tárca helyettes államtitkára minősítette támogatásra érdemesnek az anyagokat, az ő listája került a közigazgatási államtitkár, végül pedig a miniszter elé.

Gyurcsány Ferenc állítása szerint így csak jóváhagyta és aláírta az elé került lajstromot, és mint mondta, kizárólag fajsúlyos, országos jelentőségű pályázatok, mint például a Művészetek Völgye vagy a Sziget fesztivál támogatásával kapcsolatban szólt bele az elbírálásba. Gyurcsány Ferenc vallomása ezen a ponton eltér a sporttárcának az ügyben szintén tavaly meghallgatott volt helyettes államtitkáráétől. Ocsovay Tamás ugyanis többször is azt állította beszámolójában, hogy rendszeresen kapott felülről jövő utasításokat egy-egy alapítvány, köztük a Zuschlag-ügyben képbe került XXI. Századi Kulturális Egyesület, a Szövetség a Modern Magyarországért vagy az Y Generáció Egyesület támogatására.

A miniszterelnök vallomásában egyébként szubjektív megjegyzést is tett Ocsovayra. Azt mondta: miniszteri széke elfoglalásakor elfogadhatatlan egyeztetési gyakorlat dívott az államtitkárságon, illetve, hogy az általa alkalmatlannak talált Ocsovayt a posztok megpályáztatásával akarta eltávolítani. A kormányfő ezzel valószínűleg arra utalt, hogy személyes sértettség is befolyásolhatta a helyettes államtitkár őt érintő vallomását.

Az ellentmondásokkal kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a volt minisztériumi vezetőt. Ocsovay Tamást azonban adásunkig hiába kerestük, telefonját nem vette fel. Tavalyi, egy napilapban megjelent vallomásában Gyurcsány Ferencen kívül Ocsovay egyébként Mesterházy Attila akkori politikai államtitkárt, illetve az MSZP ifjúsági munkacsoportjában ténykedő Ujhelyi Istvánt, Arató Gergelyt, valamint Zuschlag Jánost nevezte meg a pályázatokról is döntő, heti rendszerességű értekezletek résztvevőiként.

A miniszterelnök mellett ma hozta nyilvánosságra vallomását Szilvásy György titkosszolgálati miniszter, a sporttárca akkori közigazgatási államtitkára is. Az Ocsovay által említett értekezletekről a politikus ebben azt mondta: kérelmek vagy pályázatok ügye nem került szóba e megbeszéléseken.

(MR)