Folyamatosan nagy médiaérdeklődés kíséri a kecskeméti Zuschlag-pert, így a csütörtöki tárgyaláson is több újságíró, fotós és mintegy 3-4 tévéstáb van jelen a tárgyalóteremben. Mivel ma – háromnapnyi tárgyalást kihagyva – járógipsszel a lábán megjelent a két hete sportbalesetet szenvedett hatodrendű vádlott, Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal volt fővárosi elnöke is, ezért a bíró a tárgyalási nap elején röviden összefoglalta, mit mondott az elmúlt három alkalommal Zuschlag. Majd az ügyészi kérdések következtek.

Az egykori szocialista politikus és tizenöt társa ellen indított büntetőperben a vádat képviselő Német Zsolt kecskeméti vezetőügyész-helyettes elsőként azt kérdezte meg Zuschlag Jánostól, hogy kik vettek részt az ISZM (Ifjú Szocialisták Mozgalma) részéről a pályázati döntéshozatalban, kik tudhattak arról az ISZM-irodán, hogy fiktív szervezetek pályáztak.

Zuschlag nem tudta nevesíteni, hogy kik vehettek részt a fiktív egyesületek létrehozásában, az iratok ellenjegyzésében. Az ügyész által megnevezett névsor egy részét ugyanakkor jóváhagyta: emlékezete szerint ők lehettek azok, akik információkkal rendelkezhettek arról, hogy fiktív egyesületeket támogattak. „Mi az a „B”-kassza?” – tette fel ezt követően a kérdést Német Zsolt.

„Amikor egy magánszponzor zsebből zsebbe adott támogatást, akkor ez az összeg került az úgynevezett „B”-kasszába” – ismételte meg korábbi vallomását a politikus. „Ebből a kasszából kaptak fizetést – természetesen adómentesen – egyes személyek az ISZM-irodán.”

(baon.hu)