A kormánykoalíció és az ellenzék eddig már megállapodott 2 új alkotmánybíró személyéről. A harmadikat, Kemenes István szegedi táblabírót Szili Katalin szocialista házelnök javasolta, s az ellenzék is egyetértett vele. Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese elmondta, Kemenes Istvánt az ellenzék is pártpolitikai értelemben független jogtudósnak és komoly szaktekintélynek ismerik.

Úgy tűnt tehát, ami az Alkotmánybíróság ügyét illeti, sikerült a parlamenti pártoknak megállapodniuk. Az sem zavarta meg a folyamatot, hogy Vastagh Pál, az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottságának szocialista elnöke az elmúlt év decemberében kemény hangú ultimátumot intézett az ellenzékhez. Ezek szerint a kormánypártok vagy 3 új alkotmánybíró személyéről tárgyalnak egyszerre, vagy egyről sem. A Fidesz engedett Vastagh Pálnak, csak minél előbb teljessé váljon az Alkotmánybíróság létszáma. Vastagh Pál az elmúlt héten azonban bejelentette, hogy a szocialista párt frakciója nem ért egyet Kemenes István jelölésével. Azaz megkontrázza saját ultimátumát. Répássy Róbert szerint mindennek az áll a hátterében, hogy a szocialista párt így szeretné megüzenni az Alkotmánybíróságnak, mindaddig nem járul hozzá a taláros testület létszámának kiegészítéséhez, amíg az sorozatosan elmarasztalja a Gyurcsány-kormányt. (Az Alkotmánybíróság az MSZP-kormány másfél éve alatt annyiszor marasztalta el a szocialista kabinetet, mint az Orbán-kormányt négy év alatt összesen.) Másfelől viszont folyton azt számolgatja az MSZP, milyen ütemben kellene pótolni ahhoz a lejárt mandátumú alkotmánybírákat, hogy a taláros testületben a szocialista párt jelöltjei kerüljenek többségbe. Az MSZP reményei szerint ez is a kormánykritikák mérsékléséhez vezetne.

A kormány és a szocialista párt ebben a zűrzavaros helyzetben is a kommunikáció fegyveréhez nyúlt, nagy hangon hirdetve: megint a Fidesz torpedózta meg a megállapodást.

s. f.