A Szupermaraton nem a versenyről, hanem az összefogásról szól az idén: politikusok, közéleti személyiségek, gyermekek, kerekes-székesek futhatnak együtt egy nemes cél érdekében.

Az elmúlt évek sikereire alapozva a V4 országok, valamint az EU Duna Stratégiája sportbeli együttműködése keretében Androulla Vassiliou, az Európai Unió biztosa, a három ország külügyminisztere Michael Spindelegger úr, Mikulas Dzurinda úr, Martonyi János úr és további neves osztrák, szlovák és magyar közéleti személyiségek védnökségével 2010. október 19-23. között rendezik meg a 21. Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton Sport-, Kulturális és Idegenforgalmi fesztivált.

A Merkapt Maraton Team SE, mint a Nagy Sportágválasztó szervezője és az országos mozgalom elindítója is bekapcsolódott a 21. Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton szervezésébe.

A verseny Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon, Bécsen, Pozsonyon és Budapesten keresztül haladó 320 km-es szakaszának öt napján egyéni és váltó futóversenyben, a kerékpáros túrán és görkorcsolyával 10-12 országból kb. 800 versenyző részvétele várható.

Egyéni versenyben 10 országból kb. 40 futó jelezte részvételét, a magyarokon kívül Szerbiából, Romániából, Ausztriából, Macedóniából, Norvégiából, Lengyelországból, Németországból, Oroszországból és Bulgáriából. Nevezett Elena Sidorenkova orosz futónő, aki egyszer megnyerte a női egyéni versenyt. A magyar férfi versenyzők, a hatszoros győztes Bogár Jánossal az élen veszik fel a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

A csapatversenyben osztrák, szlovák, német, román és szerb váltók hívják versenyre a magyar atlétákat. Jelentős létszámban indulnak osztrák, szlovák és magyar katona, rendőrségi, és tűzoltó csapatok.

Évek óta rendszeres résztvevők, és idén is indulnak a kajak-kenu sport kiválóságai, Horváth Csaba (olimpiai bajnok kenus), Kozmann György (olimpiai bronzérmes kenus), Vajda Attila (olimpiai bajnok kenus), Csabai Edvin (tizenhétszeres világbajnok maratoni kenus) és Belicza Béla (világbajnok kenus).

A kerékpáros túrán továbbra is részt vesznek a tandemes látássérült sportolók, illetve jelentkezett két indiai család is, akik szeretnék kerékpáron végig kísérni a Szupermaratont.

A Szupermaraton október 23-ai befutója kapcsolódik az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra emlékező nemzeti ünnepünk rendezvényeihez: Budakesziről Nemzetközi Félmaraton, illetve a Jászai Mari térről neves közéleti személyiségek, sportolók, művészek részvételével iskolás fiatalok futása csatlakozik a Szupermaraton mezőnyéhez.

A rendezvényhez 2008 óta Kolonics Emlékfutam is kapcsolódik, ennek keretében a 21 kilométeres félmaratoni távot a „szupermaratonos kenus különítmény” mellett, Storcz Botond, Kammerer Zoltán, Marosi Ádám, Vereckei Ákos is teljesíti. Az emlékfutáshoz a 21 kilométeres táv elején, de akár a 3 kilométeres végső befutó szakaszon is lehet csatlakozni.

Az elmúlt évi sikeres kezdeményezését folytatva továbbra is megszervezésre kerül a magyar megyei elnökök váltója, akik a megyehatárok között kerékpáron kísérik a rendezvényt, és a településeken csatlakoznak hozzájuk a helyi polgármesterek. A rendezvény jó lehetőséget biztosít a vezetők és a lakosság közötti közvetlen kapcsolatok erősítésére és a Szupermaraton népszerűsítésének fokozására.

A rendezvény immár három fővárost köt össze, két országhatáron, két osztrák tartományon, két szlovák és három magyarországi megyén, Ausztriában 18, Szlovákiában 9, Magyarországon 17 településen halad keresztül.

A Szupermaratont ebben az évben is a nemzetek közötti – a három ország, valamint a résztvevő nemzetek sportolói közötti – barátság jegyében rendezzük meg, bizonyítva ezzel is a sport nemzeteket összekötő erejét.

Annak, hogy a 21. Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton sajtótájékoztatójának a Szlovák Intézet ad otthont és az esemény házigazdája Peter Weiss úr a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, különös jelentőséggel bír, mely mutatja, hogy Szlovákia magánénak érzi, fontosnak tartja ezt a rendezvényt.

Az országok közötti harmonikus viszony talán így jöhet létre legkönnyebben: emberi kapcsolatokkal, sportteljesítménnyel, közös célokkal. Kontinensünk számos országából érkező versenyzők révén a rendezvény európai eseménnyé vált, és szimbolikusan egy határok nélküli Európát jelképez.

A Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton a maga nemében egyedülálló Európai Uniós rendezvény, mely jó lehetőséget biztosít a sport és a gazdaság összekapcsolására, a sport révén a nemzetek közötti kapcsolatok erősítésére. Az Európai Bizottság Ausztriai és Szlovákiai Képviselete is indít csapatot a Szupermaratonon.

A verseny az évek során a rajttól a célig egyre bővülő „sportfesztivállá” alakult, és jó propagandája a médiumokon keresztül országosan is az egészséges életmódnak, a sportnak, az atlétikának. A rendezvényt a rajttól a célig osztrák, szlovák és magyar idegenforgalmi és kulturális programok is kísérik.

További információk:

www.szupermarathon.hu