A Red Bull X-Alps világversenyt 2003, 2005 és 2007 után idén 4. alkalommal rendezik meg. A verseny célja kizárólag siklóernyővel vagy gyalogosan átkelni az Alpokon kelet-nyugati irányban. A versenyzők az ausztriai Salzburg városából indulnak, és át kell haladniuk a szervezők által kijelölt 3 ellenőrző ponton. A versenyt az a sportoló nyeri, aki először éri el a monacói célpontot, amelyhez egészen pontosan 818 km kell teljesíteni. A táv megtételéhez maximum 20 napja van a résztvevőknek, így augusztus 8-ig teljesíteni kell a több országon átívelő hihetetlen kalandot, amelynek útvonala: Salzburg, Watzmann, Marmolada, Matterhorn, Mont Blanc, Monte Carlo.

A versenyzőknek naponta kell bejegyzéseket írniuk személyes internetes naplójukba a www.redbullxalps.com oldalon. A bejegyzésekhez rendelkezésükre áll egy mobiltelefon, amelyen MMS üzenet formájában képeket, szövegeket és hangüzeneteket küldhetnek.

A verseny komolyságát érzékelteti, hogy a csapatok rendelkezésére mindösszesen egy siklóernyő, egy mentőernyő, sisak Gps és vészjelző pisztoly áll, így kell megtenniük néhány óra napi alvással a távot. Az indulók között vannak profi siklóernyősök többek között Takáts Pál is, de akad közöttük üzletember, zongoratanár, és tanuló is.

A verseny néhány fontos szabálya, hogy az Red Bull X-Alps megkezdése után 72 óra elteltével az utolsó helyen álló csapat kiesik megmérettetésből. Ezután 48 óránként kiesik egy csapat, kivéve, ha a versenyző már elérte a Mt. Blanc fordulópontot.

A verseny pillanatnyi állásáról, az indulók beszámolóiról a verseny hivatalos honlapján a www.redbullxalps.com oldalon számolnak be folyamatosan.